Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Имунизација против грипа у амбуланти Дома здравља у Чајетини (видео)

У амбуланти  Дома здравља у Чајетини почела је вакцинација против сезонског грипа, а за те намене је за сада обезбеђено 1.200 доза четворовалентних вакцина за све узрасте. Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу, у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације.

Вакцина против грипа препоручује се свим ризичним групама грађана, првенствено хроничним болесницима и старијима од 65 година, као и онима који су на радном месту у контакту са пуно људи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних 6 до 12  месеци.

„Тренутно је у оптицају четворовалентна вакцина против грипа и од 2. октобра смо почели са вакцинацијом. Добили смо око 1200 доза и до сада смо већ дали око 560 доза. Вакцинација још увек траје и у односу на претходне године тече мало спорије јер пацијенти више не долазе сами већ заказују долазак код изабраног лекара, након чега ми осмотримо које су контраиндикације ако и постоје, и са налогом примају вакцину. У овом периоду очекујемо обољења слична грипу, тако их зовемо јер се дијагностикују као грип. За сада немамо неку већу инциденцу симптома који личе грипу“, каже др Гордана Бојовић, специјалиста опште медицине Дома здравља у Чајетини.

Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру док не оздраве, као и особе осетљиве на кокошје јаје, месо и перје.

„Заинтересованост је иста као и сваке године, углавном су то пацијенти који годинама примају вакцине а изложени су ризику као што је рад у установама за колективни смештај. Вакцина је намењена пацијентима старијим од 65 година, пацијентима са хроничним болестима без обзира на узраст, при том се мисли на све хроничне болести, од респираторног система укључујући и астму и хронични бронхитис, болести дигестивног система, неуролошка обољења, онколошки пацијенти обавезно и имунокомпромитовани пацијенти као и труднице и здравствени радници.

Вакцинацију треба започети у октобру и новембру, да би у времену настанка епидемије организам био спреман за одбрану. Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У недељу претежно сунчано, повремено нестабилно време!

Невреме уништило око 15 одсто рода малина у Србији

Данас се навршава месец дана од незапамћене трагедије на Врачару

Спектакл у Ужицу: Звезда и бањалучки Борац играју на „Радомиру Антићу“

Kолико је поскупео породични ручак за годину дана

Потрага за поузданим мајстором није лака

Србију у априлу посетило 345.989 туриста, чак 15.417 Руса

Временска прогноза за суботу 03. мај

У селима Лужничке долине штета готово 350 милиона динара