ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Имлек” под брендом „моја кравица” продаје и млеко из Пољске

На амбалажи истакнута информација да је реч о млеку произведеном у Европској унији.

Осим млека домаћих произвођача компанија „Имлек” на тржишту Србије у свој препознатљивој амбалажи потрошачима нуди и увозно млеко из Пољске. Како је објавио портал „Агропрес”, купци о овоме нису обавештени осим што је фирма на појединим паковањима истакла да је реч о млеку произведеном у Европској унији. Такво млеко има и ознаку пољског ветеринарског инспектора, а према наведеним информацијама увозник за Србију је фирма – „Белфуд глобал трејд”, регистрована у Београду, саопштава тај портал поткрепљујући информације и видео-снимком из једне продавнице где се јасно види да се под брендом „моја кравица” продаје увозно пољско млеко.

– Позивамо потрошаче да пажљиво читају декларације – наглашавају из „Агропреса”.

Зашто је највећи домаћи произвођач прибегао набавци сировине из Пољске и да ли је ово врхунац кризе у млекарству која је почела у септембру прошле године када су се на тржишту осетиле прве несташице млека?

Произвођачи су тада упозорили да су управо велики откупљивачи, уз сушу која је узела данак, кривци за пад производње јер су ниским откупним ценама годинама исцрпљивали домаће фармере. У међувремену, због недостатка сировине на тржишту, откупне цене млека су знатно порасле у односу на претходну годину. Због мањка домаћег на полицама великих трговинских ланаца паралелно је почела продаја и увозног млека. Највећи контингенти тада су стигли управо из Пољске, а у једном периоду ово млеко је било чак доминантно на рафовима.

Међутим, поједина удружења произвођача пред крај године упозорила су да су откупне цене поново почеле да падају што утиче на рентабилност производње млека у Србији.
„Политика” је питала и „Имлек” зашто се под њиховим брендом продаје и увозно млеко из Пољске али та компанија није желела да коментарише ову ситуацију на тржишту.

Подсетимо, држава је пред сам крај 2022. продужила забрану извоза млека и млечних производа. Према образложењу Владе Србије, у циљу ублажавања последица и спречавања критичне несташице млека и производа од млека, а услед повећаног извоза и потреба снабдевања становништва забрана извоза ове робе продужена је за још месец дана и трајаће до 31. јануара.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА