ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ СРБИЈА

Имаћемо већи број случајева малих богиња, озбиљне компликације и за децу и за одрасле

Због потврђених првих случајева малих богиња, Завод за јавно здравље Пожаревац пријавио је епидемију у Смедереву, а Институт „Батут“ пооштрио мере надзора. Професорка Медицинског факултета у Београду Ана Банко рекла је за РТС да ће у Србији сигурно бити забележен већи број случајева, пошто је број имунизованих мали, а да су најугроженија деца до пете године старости.

Вирусолог Института за микробиологију Медицинског факултета у Београду професорка Ана Банко рекла је за РТС да патогени, који нису елиминисани, увек стрпљиво чекају своју прилику.

„За све оне патогене који нису елиминисани, а само је то случај са вариолом вером, са вирусом који је избачен или елиминисан из хумане популације захваљујући успешном програму имунизације, сви остали, колико год их можда мало било, за неке смо сматрали да их нема, све до оног тренутка док не прогласимо њихову ерадикацију, док постоје у најмањем ћошку хумане популације, наћи ће свој пут онда када му то дозволимо“, рекла је професорка Банко.

Истакла је да је познато да су мале богиње једна од најзаразнијих инфективних болести и да је то инфекција коју смо често поредили као максимум који можемо извлачити као пример у инфективности.

„То значи да заражена особа са малим богињама ту инфективну болест може пренети на чак 12 до 18 лица у својој средини, односно на девет од десет неимунизованих људи. Због тога је неопходан обухват вакцинације и имунизације за колективни имунитет преко 95 посто, а ми смо дуго година иза тога“, навела је професорка.

„Мале богиње у дечјем узрасту имају вишу стопу компликација и смртних исхода“ 

Напоменула је да ова болест, за разлику од других болести у дечјем узрасту, има вишу стопу компликација и смртних исхода.

„Због чега је у периоду између 2000. и 2017. године када је програм имунизације на глобалном нивоу текао по приближно стандардима каквим је планирано, пад инциденције, односно стопе малих богиња и обољевања је био преко 80 посто. Када су прерачунали, практично, у периоду од 2000. до 2018. године, веровали или не, спашено је преко 21 милион дечјих живота захваљујући имунизацији“, нагласила је професорка Банко.

Додала је да је обухват вакцинацијом после 2017. године, а нарочито у време пандемије коронавируса, значајно пао у великом броју земаља и у Србији, па је епидемија која започиње у нашој земљи нешто што је било очекивано.

„Сигурно ћемо имати већи број случајева, јер је број имунизованих мали. Ја бих само овде нагласила да су суштински најугроженија деца до пете године старости, а пре свега, овде ћу подвући да постоје деца која не могу да се вакцинишу због примарних болести и деца која због свог узраста нису још стигла на програм имунизације и они су суштински најугроженији“, објаснила је Ана Банко.

„Док год постоје питања, врата су отворена за све оне који желе да разумеју“

Професорка Банко је, одговарајући на питање о неповерењу према лекарима и медицини, напоменула да заправо, кад год смо болесни ми или наша деца, одлазимо код лекара, а не код комшинице којој смо можда више веровали.

„Србија није изолован случај подложности теоријама завера и дезинформацијама. Мислим да сви заједно треба да радимо на едукацији, на здравственом просвећивању. Више знања повлачи за собом разумевање, не само за програм имунизације, него уопште за очување здравља као таквог. Нема места за погрешна питања и ја увек кажем, док год постоје питања, врата су отворена за све оне који желе да разумеју, а таквих људи је највише. Највише људи са дилемама, са страхом. Мали је проценат људи који апсолутно затварају врата и не желе ништа што није везано за науку и медицину“, нагласила је професорка.

„Компликације од малих богиња озбиљне и за децу и за одрасле“ 

Говорећи о малим богињама, професорка Ана Банко је рекла да компликације могу да буду озбиљне и за малу децу и одрасле.

„Компликације могу да буду чешће него код других болести у дечјем периоду. Оне подразумевају упалу плућа, односно пнеумонију, запаљење уха, имунодефицијенције, односно проблеме са имунитетом који касније доводе до тежег обољевања од других инфекција, неуролошке испаде, слепило, коначно запаљење мозга и оно што се другачије јавља него код других инфекција, то је такозвана касна компликација, односно у просеку након седам година, може доћи до запаљења мозга, прогресивног обољења са тешким последицама и потенцијално смртним исходом“, навела је Ана Банко.

Навела је пример из Шангаја из 2015. године када је дете са малим богињама из незнања примљено на дечје онколошко одељење и да је свих 23 деце заражено, педесет одсто је имало тешке компикације, а свако пето дете је преминуло.

Актуелна су два таласа коронавируса – из САД и Кине 

Професорка Банко је, говорећи о коронавирусу, навела да тренутно долазе два таласа тог вируса, један из Америке, која је суштински и даље омикрон и да се очекује да дође у Европу, а са друге стране постоји Кина и да је процена да у тој земљи на дневном нивоу оболева преко милион људи, што, како је рекла, значи да ће из Кине такође бити значајан утицај на даљу еволуцију вируса.

„Што се тиче вакцинације, она је препоручена за све оне који су стари, имуносупримирани, са хроничним обољењима, јер свака доза вакцине, без обзира што није апсолутно у корелацији са субваријантама које циркулишу, просто подиже спремност имунског система“, рекла је Ана Банко и додала да може да се деси да број случајева заражених коронавирусом порасте.

Фото: илустрација

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА