Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ima li spasa srpskom crvenom zlatu?

Malinari širom Srbije trenutno imaju mnogo veći problem od otkupne cene. Od zapada do juga zemlje zasadi crvenog zlata masovno se suše usled bolesti koja će ne samo desetkovati ovogodišnji prinos već će i na duže vreme ugroziti proizvodnju.

Situacija je toliko dramatična da je Vlada Srbije, u cilju pukog spasavanja malinarstva, spremila novac kojim će subvencionisati podizanje novih zasada i sačinila radno telo od najboljih stručnjaka koje će narednih nedelja obilaziti malinjake sa zadatakom da što pre utvrdi šta je razlog sušenju.

Radno telo za suzbijanje bolesti maline će obići oko 2.000 proizvođača, a s radom je počelo u Ivanjici. Prvi rezultati pokazali su da je sušenje posledica neadekvatnog tretiranja malinjaka.

– Ono što smo videli, a moram se ograditi jer su u pitanju preliminarni rezultati, radi se o propustu u primeni agrotehničkih mera u prošloj godini koja je bila teška za proizvođače i ekonomski i klimatski – kaže dr Dragan Raković iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Da su malinjaci u jako lošem stanju potvrđuje i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede u sektoru za ruralni razvoj i koordinator Radnog tela. On ističe da se moraju utvrditi i mapirati bolesti.

– Posle toga struka će dati svoje mišljenje i predlog kako da se situacija prevaziđe. Neophodna je državna strategija u proizvodnji maline, a ne da radimo ovako kada se problem pojavi. Jedan od najvećih problema su loš rasadnički materijal i neadekvatna primena đubriva, pesticida i herbicida – primećuje Bogićević.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, na čiji zahtev je formirano radno telo, kaže da je malina ugrožena kao naš izvozni brend i preti joj propast.

– Istina je da malinjaci nisu adekvatno štićeni, ali mnogi to nisu radili ne zato što nisu hteli ili znali, već nisu imali od čega da kupe preparate, jer je prošlogodišnja otkupna cena bila ispod ekonomske isplativosti. Najkritičnija situacija trenutno je na teritoriji opština Ivanjica i Arilje. Zbog sušenja velikih površina, a tome treba dodati da su mnogi zasadi i počupani, naša je procena da će Srbija ove godine proizvesti oko 30.000 tona maline, naspram 56.000 tona iz prošle godine, koja je bila loša za malinu – priča Radović.

Milovan Jovanović, proizvođač maline iz Prilika kod Arilja, kaže da ove godine ne brine o ceni i da ona uopšte nije bitna jer letos neće imati šta da se nabere. I njegov malinjak od 1,5 hektara nije ostao imun na sušenje.

Subvencije za nove malinjake

Kako se čulo od predstavnika radnog tela, na osnovu rezultata analize malinjaka, Vlada Srbije će izaći sa podsticajnim merama i subvencijama za podizanje novih, nezaraženih zasada. Subvencije će iznositi do pet miliona dinara po hektaru. Pravo na subvencije imaće svi malinari čiji su zasadi zaraženi, a država će maksimalno subvencionisati podizanje jednog hektara.

Stroga kontrola prodaje preparata

Važna karika u lancu suzbijanja bolesti, kaže Radović, jeste ispitivanje odakle se nabavljaju preparati i ko ih prodaje.

– Jedan od većih problema je to što u poljoprivrednim apotekama rade nestručna lica koja poljoprivrednicima prodaju loše preparate za tretman maline. Imamo obećanja da će biti izvršena kontrola poljoprivrednih apoteka i da će one u kojima rade nestručni biti drakonski kažnjene – priča predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Izvor:blic.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА