19.5 C
Uzice
јул 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ikona “Neoboriva stena” pred kojom se molio knez Lazar uoči Kosovskog boja, ponovo je u Kruševcu

Ikona “Neoboriva stena” nakon sedam vekova ponovo će ove jeseni biti u Kruševcu.

Poslednji put kada je ikona “Neoboriva stena” (Gora nerazurušiva), koja prikazuje Bogorodicu sa dečakom Hristom u ruci, viđena na ovim prostorima bilo je uoči Kosovskog boja, kada se car Lazar molio pred njom.

Po stradanju srpskih junaka na Gazimestanu 1389, ikona za koju se veruje da je imala posebno mesto na kneževoj večeri, sklonjena je u riznicu manastia Hilandar.

Prema predanju, prva ovakva ikona izrađena je u 12. veku kada se Svetom Savi na Svetoj gori ukazala Bogorodica. Naš svatitelj ju je, prilikom primanja čina ashimandata, poklonio manastiru Filokal u Solunu.

– Prošle godine je kod nas boravio monah Jovan, koji je živeo u Hilandaru, a sada je u Rusiji, i spomenuo je dramatičnu ulogu same ikone, pa je odlučeno da nam se uradi replika, koja nam je nedavno prosleđena – kaže starešina lazaričke crkve, a prenose “Novosti”. – Dočekana je sa mnogobrojnim narodom, na čelu sa našim episkopom Davidom, a služeni su večernja služba i akatist.

Ikona će, kako i priliči, stajati odmah do moštiju kneza Lazara, a prilikom svake naredne vidovdanske litije ikona će se nositi, a praznovaće se u nedelju Svih Svetih.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla