OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja se održava na Svetski dan urbanizma i predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija. Celokupna ili delimična postavka Salona prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Ove godine na Salonu su svoje radove izlagali i naše kolege iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije ali i Kine i Afrike, iz Ruande a JP “Užice razvoj“ je izlagao dva rada i to :

 • u kategoriji Planova detaljne regulacije – PDR “Stari Grad“
 • u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije- Idejno rešenje parternog uređenja donje Staparske banje

Na 28. Međunarodnom SALONU URBANIZMA  prikazani  radovi  iz redovne produkcije u sledećim kategorijama:

 • Regionalni prostorni planovi i prostorni planovi područja posebne namene
 • Prostorni planovi gradova i opština
 • Generalni urbanistički planovi i Planovi generalne regulacije
 • Planovi detaljne regulacije
 • Urbanistički projekti i realizacije
 • Konkursi
 • Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja
 • Istraživanja, studije i projekti iz oblasti zaštite prirode, zaštite predela, zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture
 • Digitalne tehnike, dizajn  i produkcija  u  arhitekturi  i urbanizmu i arhitekturi; medijska prezentacija urbanizma i arhitekture
 • Publikacije
 • Neostvareni snovi
 • Studentski radovi

Kvalitet osvojene druge nagrade na Salonu urbanizma ogleda se i u tome da se nastavlja uspešna tradicija urbanističkog planiranja koju ovaj Grad prepoznaje i neguje mnogobrojnim ostvarenim nagradama u različitim kategorijama. Treba pomenuti da je u prethodnom periodu Grad Užice osvojio sledeće nagrade:

 • Za Prostorni plan Grada Užica – druga nagrada Salona urbanizma
 • Za Generalni urbanistički plan grada Užica do 2020.g – treća nagrada Salona urbanizma
 • Za Strategiju integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica – prva nagrada
 • Za Plan detaljne regulacije dela Omladinske ulice u Užicu – treća nagrada

Grad Užice je poverio posao izrade PDR “Stari Grad“, JP “Užice razvoj“ koji je zahvaljujući dobroj organizaciji, angažovanju i podršci svih sektora i kolega u okviru preduzeća na izradi plana, izneo ovaj složeni posao.

U okviru zakonske procedure javnog oglašavanja, velika pažnja je posvećena učešću naših sugrađana na realizaciji plana u smislu davanja predloga i sugestija za intervencije u prostoru  kako bi taj prostor zadovoljio potrebe svih korisnika.

Plan je rađen u okviru programa EU PRO koji je finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji.

Park „Stari grad“, GUP-om grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park,sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu „Pod gradom“kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, ima izvanredan položaj. Morfologija terena, kulturno-istorijski kontekst, izuzetne vizure na grad, relativna blizina gradskog centra, opredeljuje ovaj prostor za namenu centralnog gradskog parka, koji bi pružao mogućnost svestrane rekreacije, odmora i zabave i bio mesto odvijanja određenih kulturnih manifestacija.

 

 

Planskim rešenjima se omogućava valorizacija položaja utvrđenja Užički grad, u cilju unapređenja turističke ponude grada i povećanja broja posetilaca.Planirana je izgradnja pešačkog mosta većeg raspona preko reke Đetinje do utvrđenja Užički grad. Most predstavlja funkcionalnu vezu sa utvrđenjem Užički grad i pripadajućom ambijentalnom celinom,koja će omogućiti pešački pristup i vizuelnu promociju, kao i dostupnost planiranim sadržajima. Sredstvo povezivanja (most) zbog svog položaja postajenova turistička atrakcija po sebi, vidikovac, novi punkt.

 

Izvor: uerazvoj.uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla