ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Игром и песмом обележен Петровдан у Сирогојну

У порти цркве Светог Петра и Павла у Сирогојну, традиционалном манифестацијом обележен је православни празник Петровдан, слава сеоске цркве.

Обележавање празника почело је јутарњом литургијом у цркви, а настављено је разноврсним програмом током целог дана. Музеј на отвореном “Старо село” Сирогојно за радознале посетиоце припремио је посебан догађај, демонстрацију старих заната. Бројни туристи који су се данас, случајно или намерно нашли у Сирогојну, имали су прилику да, поред сталне музејске поставке, виде и науче понешто о старим занатима. Корпар је плео корпе од прућа, грнчар је од глине правио лонце, док су вредне руке домаћица Музеја плеле вунене чарапе, хеклале и везле. Најмлађи посетиоци учествовали су у плетењу венчића од Петроваца, што је један од најстаријих обичаја везаних за овај празник.

Чак су и љубитељи спорта на Петровдан у Сирогојну пронашли разоноду. Организован је турнир у фудбалу, који је привукао, не само велики број екипа жељних спортског надметања, већ и велики број навијача.

Након вечерње литургије, програм је настављен свечаним дефилеом учесника културно-уметничког програма, који је уприличен на платоу у порти цркве. Више десетина посетилаца уживало је у једночасовном програму, испуњеном песмом и игром. Присутне је својим обраћањем најпре поздравио отац Марко Денић, свештеник цркве. Публици су се, традиционалним играма овог краја представили млађа и старија група КУД-а “Први партизан” из Сирогојна, ученици Основне школе “Саво Јовановић Сирогојно” и мушка певачка група “Равањски бећари” из села Равни. Посебне симпатије присутних однела је млада Сунчица Терзић из Љубиша, која је уз пратњу хармонике свога оца Бранка, отпевала песме “Чије је оно девојче” и “Не дам”.

Програм је завршен доделом награда фудбалским екипама, које су оствариле најбоље резултате на турниру. Неизоставан је био и наступ трубачког оркестра “Драгачевске трубе”, уз чију свирку су учесници програма, али и публика заиграли ужичко коло.

Програм је водила глумица Андријана Симовић.

Петровдан се у Сирогојну обележава од када постоји црква, дуже од 250 година. Ова традиција траје и данас. Богат културно-уметнички програм и велики број посетилаца знак је да су општина Чајетина, мештани, али и сви посетиоци Сирогојна препознали вредност и потребу очувања традиције, обичаја и свега онога што је кроз историју одржало народ овог краја. Саборовање, вашари, народна традиција, песма и игра вредности су које се у златиборском крају негују и данас.

Манифестација је организована уз подршку општине Чајетина, Спорстког центра Чајетина, Туристичке организације Златибор, као и великог броја мештана добре воље, који су препознали значај одржавања традиције и важност постајања исконских и традиционалних вредности.

Подсећамо да је све информације о манифестацијама и дешавањима на Златибору и околним местима на дневном нивоу могуће је пратити на веб апликацији zlatibor.live.

ТО Златибор

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета