Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Idemo Jovo nanovo! Neprihvatljivo niske cene za otkup malina, država da reaguje

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović kazao je da su otkupljivači ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu tog voća, što je neprihvatljivo, i pozvao predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

On je za Betu rekao da je stručna komisija, u čijem je formiranju učestvovala i Vlada Srbije, utvrdila da najmanja proizvođačka cena, pre nego što je nevreme uništilo značajne količine roda, ne sme biti manja od 140 dinara.

„Sneg, grad i obilne padavine u četiri navrata ovog proleća uništavali su malinu u Zlatiborsko-moravskom okrugu, a juče popodne i u Ivanjičkom kraju, i peti put, jer je padao grad, srećom kratkotrajno, umanjili su prinose i do 80 odsto, pa će biti teško od preostalog roda izvući prihod koji bi pokrio bar deo troškova“, rekao je Radović.

Dodao je da je tako „niska ponuđena cena od 100 dinara samo dolivanje benzina na vatru“.

„Molimo državu i otkupljivače da realno sagledaju situaciju u kojoj su se, posebno ove godine, našli proizvođači malina i kupina“, rekao je Radović.

Proizvođač malina i kupina iz Bogatića Milenko Nešić rekao je da „cena od 100 dinara nije niska, nego bezobrazno niska“.

„Manipulišu nama kao da traže da im uz predate maline još i doplatimo to što smo cele godine radili“, rekao je Nešić.

U Srbiji se, prema njegovim rečima, svake godine smanjuje prinos malina i kupina, jer „izvozni lobi koji hoće da otkupi to voće za bagatelu ucenjuje, pa proizvođači nemaju finansijskih mogućnosti da posle berbe prehrane i zaštite sadnice zbog čega iz godine u godinu pada prinos i ubrzano se gasi ta proizvodnja“.

„Prosečan prinos malina 1986. godine bio je 15 tona po hektaru, 1998. godine je pao na osam tona, 2007. spustio se na oko pet tona, a ove godine će biti dobro ako bude i četiri tone“, rekao je Nešić.

Ove sezone samo branje kilograma maline, pod uslovom da se nađe radna snaga, koštaće, kako je rekao, oko 70 do 80 dinara, pa kilogram ne sme da košta manje od 180 do 190 dinara.

On je kazao da ni proizvođačka cena koju je utvrdila komisija od oko 140 dinara po kilogramu nije realna, posebno kada je ponuda maline mala kao ove godine kada je nevreme uništilo rod.

„Otkupljivači će potpuno uništiti proizvodnju malina i kupina, 27 godina uzgajam maline, a 30 kupine. Kupine su zasađene na površini od hektar zemlje, a prošle godine sam odustao od branja, jer je kilogram koštao 40 dinara“, rekao je Nešić.

Izvor:Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla