ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Idealni uslovi za uzgoj pastrmke na reci Petnici

Užice, Požega – U selu Potpeć, na pola puta između Užica i Požege, na reci Petnici, koja je dugačka svega dva kilometra, nalazi se više od 20 ribnjaka u kojima se uzgaja kalifornijska pastrmka. Uzgajanje ribe na ovoj reci u hladnim danima nije baš lako, ali se uzgajivači snalaze.

Domaćinstvo Todorović iz Potpeća već 35 godina na reci Petnici ima svoj ribnjak. Tradiciju uzgajanja kalifornijske pastrmke od oca Zorana nasledio je Nenad. Njihov ribnjak je skoro na samom izvorištu reke Petnice.

– Spoljna temperature nema uticaja na pastrmku, ali zato temperature vode ima jak uticaj. Temperatura vode u reci Petnici je oko devet stepeni, mada zna da padne i na šest stepeni, ali nikada ne ledi. Kada padne tako nisko, onda riba neće da jede. Zbog toga ribu hranimo sa jačom hranom, dodajem hranu sa više masti. Ima gotova hrana da se kupi u granulama bogata proteinima i mastima italijanskog proizvođača – objasnio je Nenad Todorović.

Kaže da leti, kada su vrućine i temperatura vode poraste do 13 stepeni, da je masna hrana na minimumu, jer riba dobija salo i može doći do srčanog udara.

– Zbog takvih uslova i zimi i leti imamo idealne uslove za uzgajanje kalifornijske pastrmke – dodao je sagovornik Agrokluba.

Prvi ribnjak u domaćinstvu Todorović podigao je Zoran sa svojim ocem Božom.

– Nekada su otac i deda napravili dva manja ribnjaka sa kalifornijskom pastrmkom za svoje potrebe. Od pre dve godine dodao sam još dva veća ribnjaka. U njima su kalifornijske pastrmke različitih veličina. Gaji se mlađ od 10 grama, pa na dalje. Potrebno je šest meseci da dođe do konzumne pastrmke. Kako rastu, prebacujemo ih u druge bazene, a i ishrana se menja – dodao je Nenad.

Navodi i da je to samo početak njegovog ozbiljnog rada. Planira da napravi mrestilište i da proizvodi kalifornijsku pastrmku u velikim količinama.

GZS/ Izvor: Agroklub

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа