Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

И струја и гас од данас званично скупљи

Струја у Србији је од данас скупља за још 8 одсто, а гас за десет одсто, сходно претходним најавама и раније постигнутим аранжманом са Међународним монетарним фондом (ММФ),

Струја и гас су претходно поскупели у јануару за 8, односно 11 одсто. У претходној години, 2022, струја је поскупела и у септембру (6,5 одсто), а гас у августу (девет одсто).

Цене гаса и струје би требало да се повећају у још неколико наврата у наредних годину дана.

Наиме, ММФ је крајем године Србији одобрио стендбај аранжман. Кроз тај аранжман ММФ је Србији наменио укупно 2,4 милијарде евра.

Српски енергетски сектор заузима једно од кључних места у аранжману, између осталог, предвиђа се повећење цена енергената и реформа државних енергетских предузећа – Србијагаса и Електропривреде Србије (ЕПС).

Поред мајског поскупљења, цена струје биће повећана за по 8 одсто, а цене гаса за по 10 одсто у још два наврата – 1. новембра 2023. године и 1. маја 2024, обећала је ММФ-у Влада Србије у захтеву за аранжман.

Кумулативно, струја за становништво ће поскупети 51% у односу на цену из августа 2022. године. Кумулативно, цена гаса за становништво и привреду ће од августа 2022. године до маја 2024. поскупети 64% указује претходна анализа Нове економије.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај