ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

И дизел и бензин поскупљују: Шта треба очекивати после неколико недеља добрих цена: Један сигнал указује на обрт, хоће ли опоравак Кине довести до драстичних промена

Литар евродизела ове недеље, све до петка у 15 часова, на пумпама ће максимално коштати 198 динара за литар, а бензин европремијум БМБ 95 највише 167 динара. Многи би рекли добре цене, имајући у виду да смо не тако давно плаћати дизел и 20 динара више, а да много боља ситуација није била ни са бензином.

Какве нас цене горива очекују у наредним недељама и месецима, многи се питају и сада када се за гориво у Србији каже да није толико скупо и да је цена прихватљива имајући у виду вртоглави раст цена из недеље у недељу до пре само око два месеца.

Пре неколико дана дизел је поскупео за 3 динара, бензин за 2 динара и било је то прво повећање после неколико недеља пада и стагнације цене. Практично, цена дизела је у кратком времену драстично пала. Литар се половином октобра на српским пумпама продавао за 220 динара, а литар бензина за 185. Тада је и цена барела на европском тржишту била на врху – кретала се и до 117 долара по барелу.

У међувремену ситуација је добила обрт. Мања глобална тражња, али и страх од рецесије између осталог довели су и до пада цене нафте на светском тржишту. Јутрос је цена барела на лондонском тржишту 87 долара, прошле недеље барел се продавао за 84 долара, пре тога и за који долар мање.

Кина прави обрт
Све је изгледније да ће укидање ковид ограничења у Кини довести до великог раста тражње за нафтом, саопштава Међународна агенција за енергију. Све то могло би сада довести до веће тражње и нове веће цене горива у свету.

Према наводима ове организације, снабдевање руским енергентима је у паду, што није био проблем док је била смањена привредна активност на глобалном нивоу, али би у наредном периоду могло постати озбиљна препрека расту економије.

Наиме, прогнозира се да ће Кина, чија економија се напокон отворила, ускоро конзумирати половину светске понуде нафте. Премда је најављена блага рецесија у САД и Европи, кинеске потребе за нафтом могле би да надоместе њихов пад тражње за овим енергентом.

Промене и на тржишту аутомобила. Колико коштају половњаци и нови аутомобили и хоће ли цене у минус.

Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА