Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

И дизел и бензин поскупљују: Шта треба очекивати после неколико недеља добрих цена: Један сигнал указује на обрт, хоће ли опоравак Кине довести до драстичних промена

Литар евродизела ове недеље, све до петка у 15 часова, на пумпама ће максимално коштати 198 динара за литар, а бензин европремијум БМБ 95 највише 167 динара. Многи би рекли добре цене, имајући у виду да смо не тако давно плаћати дизел и 20 динара више, а да много боља ситуација није била ни са бензином.

Какве нас цене горива очекују у наредним недељама и месецима, многи се питају и сада када се за гориво у Србији каже да није толико скупо и да је цена прихватљива имајући у виду вртоглави раст цена из недеље у недељу до пре само око два месеца.

Пре неколико дана дизел је поскупео за 3 динара, бензин за 2 динара и било је то прво повећање после неколико недеља пада и стагнације цене. Практично, цена дизела је у кратком времену драстично пала. Литар се половином октобра на српским пумпама продавао за 220 динара, а литар бензина за 185. Тада је и цена барела на европском тржишту била на врху – кретала се и до 117 долара по барелу.

У међувремену ситуација је добила обрт. Мања глобална тражња, али и страх од рецесије између осталог довели су и до пада цене нафте на светском тржишту. Јутрос је цена барела на лондонском тржишту 87 долара, прошле недеље барел се продавао за 84 долара, пре тога и за који долар мање.

Кина прави обрт
Све је изгледније да ће укидање ковид ограничења у Кини довести до великог раста тражње за нафтом, саопштава Међународна агенција за енергију. Све то могло би сада довести до веће тражње и нове веће цене горива у свету.

Према наводима ове организације, снабдевање руским енергентима је у паду, што није био проблем док је била смањена привредна активност на глобалном нивоу, али би у наредном периоду могло постати озбиљна препрека расту економије.

Наиме, прогнозира се да ће Кина, чија економија се напокон отворила, ускоро конзумирати половину светске понуде нафте. Премда је најављена блага рецесија у САД и Европи, кинеске потребе за нафтом могле би да надоместе њихов пад тражње за овим енергентом.

Промене и на тржишту аутомобила. Колико коштају половњаци и нови аутомобили и хоће ли цене у минус.

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА