Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Hranilište Kašan na Jadovniku: Zimski san nije oborio medvede

Ni prvi sneg ove jeseni, ni mraz, još uvek nisu oterali u zimovnike mrke medvede Jadovnika i klisure Mileševke. Kamere na hranilištu Kašan, na nadmorskoj visini od 1307 metara, zabeležile su učestale posete ove divljači, rekao je za agenciju RINA Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja građana „Jadovnik“.

„Prošle godine poslednji put videli smo mrkog medveda na hranilištu 30. oktobra, a ove godine još uvek ne spavaju“, izjavio je Joksimović.
Prijepoljsko udruženje „Jadovnik-oaza netaknute prirode“, već devet godina hrani divlje životinje i retke ptice na toj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Snimci video nadzora postavljenog na hranilištima, dragocena su baza podataka u očuvanju životne sredine.

„U septembru 2017.godine markirali smo mrkog medveda i dali mu ime Miloš, po prostoru na kome se rodio i boravi.To je prvi primerak koji je markiran na teritoriji Srbije van Nacionalnog parka Tara. Često dolazi na ova hranilišta. Pored njega viđali smo još dve jedinke mrkog medveda koji nisu markirani. Najaktivniji su u ovom periodu pred hibernaciju, i tada najčešće dolaze na hranilišta. Godišnje im iznesemo oko 750 kilograma kukuruza“, rekao je Joksimović koji je svakodnevno na Jadovniku.

U kanjonu Mileševke mrki medved prvi put je viđen pre više od 20 godina. Otkako je na visu Kašan postavljeno hranilište, medvedi više ne prave štetu u torovima.

„Ja na Javoru živim od rođenja, ali od kako je postavljeno hranilište za medvede, te životinje više ne prave probleme meštanima. Nisam čuo da se neko žalio ni u selu, da je bilo štete. Ja sam do sada samo jednom video mrkog medveda i to na bezbednoj udaljenosti, od skoro 250 metara“, rekao je meštanin Kaćeva , Mehmed Musanović.
Uruženje građana „Javor“ iz Prijepolja, postavilo je tri hranilišta za divlje životinje i retke ptice, i šest kamera za praćenje njihovog kretanja. Godišnje više od 35 tona žitarica, tela uginulih domaćih životinja i klaničkog otpada, iznesu na hranilišta. Na taj način pomažu divljači da preživi, ali rade i na očuvanju životne sredine.

„Mi na hranilišta iznosimo ono što bi najčešeće završilo u koritu reke ili na deponiji. Zbog toga apelujemo na sve stočare ili vlasnike seoskih domaćinstava da pozovu nas kada im ugine neka životinja, jer ćemo mi to odneti na hranilište i tako pomoći divljim životinjama i retkim pticama da prežive „, izjavila je za agenciju RINA Milica Joksimović iz UG „Jadovnik“.
Kanjon Mileševke jedno je od tri staništa beloglavih supova u Srbiji, a nedavno ih je prebrojano 35 parova. Pored ove po mnogo čemu jedinstvene ptice na hranilište Kašan dolaze i vukovi, divlje svinje, lisice, a posle nekoliko decenija viđen je i crni lešinar.

Izvor: GZS/ Regionalna informativna agencija (RINA)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako nam aplikacije kradu podatke

Oglasna Tabla

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Oglasna Tabla

AFC Zlatibor 2020: Ninčić debitovao pobedom, šampionski pojas za Georgijeva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 17. februar

Oglasna Tabla

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla

Petar Božović pobednik Sretenjske ulična trke u Ušću

Oglasna Tabla

Najveća riznica ljubavnih citata: 50 veličanstvenih izjava srpskih i ruskih velikana o ljubavi, na jednom mestu

Oglasna Tabla

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Oglasna Tabla