OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Hrana sutrašnjice (video)

Dvodnevna konferencija ”Hrana sutrašnjice – Zlatibor” koju je ambasada Švedske organizovala u saradnji sa Švedskim institutom, opštinom Čajetina, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor (RRA), kao i lokalnim organizacijama i preduzetnicima Zlatiborskog okruga otvorena juče u hotelu Palisad. Uz brojne goste iz Švedske i regiona i uz prisustvo lokalnih proizvođača organske hrane, predstavljeni su primeri dobre prakse u ovim zemljama.

„Hrana sutrašnjice“ je projekat čiji je cilj prepoznavanje potencijala u lokalnim sistemima proizvodnje zdrave hrane, pri čemu je važno da se okupe lokalni preduzetnici koji se bave promocijom zelenog koncepta, kao i da se podstaknu predstavnici lokalnih zajednica da razmišljaju slično o procesu proizvodnje hrane.

„Da bi bilo moguće proizvoditi zdravu i čistu i dobru hranu treba imati zdravu vodu. Da bi se imala čista voda treba obratiti pažnju kako se reciklira , kako se radi sa otpadom, sa drugim faktorima od značaja za ekologiju u regionu. To je sve povezano. Mi u Švedskoj tako godinama radimo i mislimo i želimo da u sarađujemo sa Srbijom po istoj temi jer vidimo da su prehrambena industrija, uopšte hrana, vrlo bitna osnova za lokalnu privredu“, rekao je Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske.

Što se tiče ekonomske saradnje Srbije i Švedske, ambasador Lundin je naveo podatak da maline koje Švedska uvozi stižu upravo iz zlatiborskog kraja i da je tim povodom već posetio Sirogojno i uverio se u efikasnost njihovog rada. Sa svoje strane, opština Čajetina je svojom lokalnom politikom stvorila pogodnu klimu za druge proizvođače.

„Mi smo sve ono što je bitno za razvoj jedne lokalne samouprave kao što je mala opština Čajetina, uradili i stvorili povoljan ambijent kroz izgradnju infrastrukture, strategije razvoja, dugoročne planove itd. i krenuli polako da pravimo jednu profitabilnu lokalnu samoupravu“, napomenuo je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina dodavši da se Čajetina u svojim razvojnim planovima oslanjala na iskustva skandinavskih zemalja. Takođe se zahvalio vladi Švedske na saradnji na projektu zaštite životne sredine, regionalnoj deponije Duboko u Užicu, pri čemu je pomoć švedskih stručnjaka bila od neprocenjivog značaja.

Na konferenciji su o viđenjima svojih opština u ovom projektu, o prednostima, nedostacima i planovima, govorili i predstavnici opština Zlatiborskog okruga.

„Mi radimo na tome da se ponovo osnuju zadruge, jer nestankom zadruga nestala su i naša sela. I država radi na tome. Nama i te kako nedostaju te zadruge koje bi otkupile sve ono što naši domaćini proizvedu na selu“, rekao je Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

U ovaj projekat su se uključili i mladi ljudi i start-ap organizacije sa ciljem da podignu svest o značaju zdrave hrane i važnosti njene sistemske proizvodnje u jednom društvu. O svom iskustvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda, kao i o izazovima sa kojima su se suočavali, govorili su i preduzetnici iz Srbije.

Drugog dana konferencije biće govora o važnosti sinergije lokalnog sistema proizvodnje hrane, kao i o promociji i marketingu zdravog načina ishrane koji utiče na zdravlje svih ljudi.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crna Gora otvara granične prelaze

Oglasna Tabla

Migranti opljačkali vernice u crkvi u Beogradu: Upali na liturgiju, pa oteli torbice, ženi odneli celu penziju

Oglasna Tabla

Kolač sa bananama gotov za 10 minuta

Oglasna Tabla

Izmenjeno pravilo o 100 evra: ko može, a ko ne može da dobije novac

Oglasna Tabla

U Sevojnu krov nad glavom za 30 izbegličkih porodica

Oglasna Tabla

Malina stiže – čeka se otkupna cena, a berača nema?

Oglasna Tabla

Šarčević: Roboti će raditi u nastavi

Oglasna Tabla

Od sutra novo popuštanje mera

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 31. maj

Oglasna Tabla