ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Hramovna slava sv. Proroka Ilije i 200 godina od obnove hrama u Dobroselici (VIDEO)

U Zlatiborskom selu Dobroselica u prisustvu sveštenstva, vernog naroda i gostiju, svečano je obeležena Hramovna slava Sv. Proroka Ilije i 200 godina od obnove Hrama. U nekim spisima se spominje da je Hram Sv. Proroka Ilije postojao i 1745. godine. Međutim,sama lokacija Hrama promenjena je sa susednog brda na današnje mesto 1821. godine. Parohija dobroselička, pored Hramovne slave, svečano je obeležila u 200 godina od obnove Hrama. Prisutnima se obratio protojerej- stavrofor Miloš Bosić, arhijerejski namesnik užički:

„Braćo i sestre, ja vam čestitam jubilej – 200 godina postojanja ovoga hrama. Bile su to teške prilike i okolnosti, a legenda kaže da je za noć ovaj hram prenet sa jednog mesta na drugo da bi ljudi imali gde Bogu da se mole i da svoga Boga ne zaborave. A vi ste se potrudili kao pravi naslednici dostojni svojih predaka da ovaj hrm za ovu priliku obnovite, da ga osvežite, da ga u novo lepo ruho obučete i da tako pokažete, sutra i svojim potomcima da ovu svetinju moraju čuvati, jer ovo je delo ruku otaca vaših, vaše, ali i vaših potomaka. Ovo je predato vama, braćo i sestre, da čuvate i da predate onima koji iza vas dolaze. Neka vam bude srećna i Bogom blagoslovena slava, da slavite u ovom hramu mnogo godina i nikada ne proslavite. Da slave u vekove vaša deca i vas uvek sa ljubavlju i ponosom da se sećaju „.

Nakon Svete Liturgije i Litije oko Crkve pristupilo se osvećenju slavskog žita je i kolača. Sratešina Hrama jerej Jovan Stojković sa Hrišćanskom ljubavlju poželeo je prisutnom narodu srećan Praznik.

„Ja vas zamoljavam da priđete svi, da se najpre pokropite i da uzmete naforu, a posle da niko ne prođe šatru gde je postavljen ručak i gde ćemo se poslužiti i naravno, podeliti zahvalnice. Ustvari, svima se zahvaljujem. Apsolutno svima. Živeli i srećan Praznik da bude“.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама