OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Hramovna slava sv. Proroka Ilije i 200 godina od obnove hrama u Dobroselici (VIDEO)

U Zlatiborskom selu Dobroselica u prisustvu sveštenstva, vernog naroda i gostiju, svečano je obeležena Hramovna slava Sv. Proroka Ilije i 200 godina od obnove Hrama. U nekim spisima se spominje da je Hram Sv. Proroka Ilije postojao i 1745. godine. Međutim,sama lokacija Hrama promenjena je sa susednog brda na današnje mesto 1821. godine. Parohija dobroselička, pored Hramovne slave, svečano je obeležila u 200 godina od obnove Hrama. Prisutnima se obratio protojerej- stavrofor Miloš Bosić, arhijerejski namesnik užički:

„Braćo i sestre, ja vam čestitam jubilej – 200 godina postojanja ovoga hrama. Bile su to teške prilike i okolnosti, a legenda kaže da je za noć ovaj hram prenet sa jednog mesta na drugo da bi ljudi imali gde Bogu da se mole i da svoga Boga ne zaborave. A vi ste se potrudili kao pravi naslednici dostojni svojih predaka da ovaj hrm za ovu priliku obnovite, da ga osvežite, da ga u novo lepo ruho obučete i da tako pokažete, sutra i svojim potomcima da ovu svetinju moraju čuvati, jer ovo je delo ruku otaca vaših, vaše, ali i vaših potomaka. Ovo je predato vama, braćo i sestre, da čuvate i da predate onima koji iza vas dolaze. Neka vam bude srećna i Bogom blagoslovena slava, da slavite u ovom hramu mnogo godina i nikada ne proslavite. Da slave u vekove vaša deca i vas uvek sa ljubavlju i ponosom da se sećaju „.

Nakon Svete Liturgije i Litije oko Crkve pristupilo se osvećenju slavskog žita je i kolača. Sratešina Hrama jerej Jovan Stojković sa Hrišćanskom ljubavlju poželeo je prisutnom narodu srećan Praznik.

„Ja vas zamoljavam da priđete svi, da se najpre pokropite i da uzmete naforu, a posle da niko ne prođe šatru gde je postavljen ručak i gde ćemo se poslužiti i naravno, podeliti zahvalnice. Ustvari, svima se zahvaljujem. Apsolutno svima. Živeli i srećan Praznik da bude“.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla