Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Храм на Златибору скоро у потпуности осликан (видео)

Храм Светог Преображења Господњег на Златибору један је од 20 највећих храмова у Србији и из године у годину повећава се број посетилаца као и људи који активно учествују у богослужбеном животу цркве. Литургијска заједница овог храма окупља људе са свих меридијана планете Земље и у том смислу, ово је један специфичан храм.

Са осликавањем цркве Преображења Господњег на Златибору кренуло се 2013. године. Тада су чланови црквеног одбора, на челу са свештеником, одлучили да олтарску апсиду осликава академски сликар из Новог Сада, Видоје Туцовић. Касније, доласком новог свештеника, уведен је нови иконописац за куполни и подкуполни део, академски сликар Коста Стергиу. Нажалост, током осликавања, сликар се упокојио па је дошло до избора новог, трећег иконописца.

„Пре пар дана завршено је осликавање највећег дела Храма, пре свега захваљујући нашој Општини која је то великодушно помогла и људима који су, свако према својим могућностима, пружили помоћ. Остао је један мањи, улазни део и параклиси и надамо се да ће се у току ове године иконописање завршити. Храм Преображења Господњег на Златибору ове године ће обележити 30 година од постављања камена темељца и 10 година од  освећења, тако да ћемо на пригодан начин обележити тај јубилеј“, рекао је Дејан Војисављевић, старешина Храма на Златибору.

Сви ореоли до сада осликаних светитеља, позлаћени су 24-каратним златом које је увежено из Немачке а осликавање je рађено тзв. ал секо техником где се пигмент боје наноси на суву површину.

„Ова црква је прилично нова и све крупније ствари су завршене. Остаје то ситно одржавање што се тиче порте. Најбитнија ствар у свему је да црква има своју сврху односно, да окупља људе, да служимо службе Божје. Хвала Богу, људи не долазе на Златибор само да одморе своје тело већ и да нахране душу“.

Свештенство златиборске цркве изразило је захвалност свима који су помогли уређење Храма и омогућили да радови теку овим интензитетом.

Извор: Златибор Прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА