19.1 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

HODOČAŠĆEM DO BEOGRADA U BORBI ZA RADNIČKO DOSTOJANSTVO

 Nebojša Dukanac, predsednik sindikata “Sloga Kargo” u Železnicama Srbije odlučio je da u znak protesta i sindikata kojeg predstavlja pešačenjem od Užica do Beograda započne prvo radničko “hodočašće” u borbi za ljudsko dostojanstvo.

Kako su propali svi napori da se krene u početak postupka kolektivnog pregovaranja, niti se zna kada će on uopšte započeti, iako Nacrt kolektivnog ugovora postoji, Nebojša je odlučio da u znak protesta krene u hadžiluk za Beograd do Nemanjine 14, gde se nalazi zgrada Vlade Srbije.

Na pešačenje koje najavljuje za prve dane jula meseca, Nebojša Dukanac kaže da Nemanjina ulica u Beogradu njemu odavno predstavlja „sveto mesto“, budući da su ministri u Vladi Srbije po završetku izbora umislili da su postavljenjem na ta mesta postali “Mali Bogovi” i da je sada običan čovek dužan da im se klanja i da ih moli za nešto što im po zakonu i pravu pripada.

Dukanac ističe da je juče na zahtev sindikata održan sastanak sa rukovodstvom Srbija kargo, na kome ništa novo nisu čuli, osim novih obećanja i praznih priča bez realizacije.

– Problemi u preduzeću Srbija kargo a.d. gde sam zaposlen su veliki. Kolektivnog ugovora nema, nastavlja se partijsko zapošljavanje i nema kraja mešetarenju takozvanih “reprezentativnih” sindikata koji su korumpirani i igraju po taktu kako im se kaže i naredi.

Nebojša kaže da radnici sve vreme ćute, trpe i ispaštaju, dok čelnici pojedinih sindikata koriste vaučere i besplatne karte za prevoz, a poneki od njih čak i letuje na mondenskim letovalištima uz doplatu od 300 evra za sobu sa pogledom na more.

–Na put ka Beogradu ću krenuti sam sa nadom da će me građani na tom putu podržati, posebno iznevereni radnici i svi oni koji sebe smatraju gubitnicima tranzicije. Ja tamo ne idem da im se “klanjam” već da ih upozorim da se spuste na zemlju i da konačno počnu da rade u korist svojih građana, odnosno radnika i članova sindikata kojeg ja predstavljam – kaže Dukanac.

Inače, na sastanku koji je juče održan u Beogradu između predstavnika Sindikata “Sloga”sa rukovodstvom Srbija kargo a.d. pored predstavnika sindikata “Sloga kargo” i čelnika USS “Sloga” Željka Veselinovića, prisutni su bili direktor Srbija kargo a.d. Miroljub Jeftić, direktorka ljudskih resursa Nataša Jovanović i Radoljub Gemaljović, izvršni direktor.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podržaće i ispratiće ovaj nesvakidašnji gest sindikalnog revolta, a o tačnom datumu početka pešaćenja i “radničkog hadžiluka” ka Beogradu javnost će biti blagovremeno obaveštena putem saopštenja na našem sajtu i na stranicama društvenih mreža.

Izvor:sloga.org.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla

EU ulaže 1 mil EUR u primarnu selekciju otpada u Užicu

Oglasna Tabla