ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Hodali su bar 500 metara, a onda ih je pokosio snajper. On je pao prvi, ona je dopuzala

Sarajevo — Admira Ismić i Boško Brkić ubijeni su snajperskim hicima 18. maja 1993. na Vrbanja mostu dok su pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo.

Priča o simbolu iskrene ljubavi sarajevskog Romea i Julije, i prizor mrtvih tela kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu koji je grad delio na dva dela obišla je svet.

Američki reporter Kurt Šok je 1993. godine za Rojters prvi napisao reportažu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih Sarajlija, tvrdeći kako je postojao dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da mladi par pređe liniju razgraničenja, piše danas sarajevski list Dnevni avaz.

„Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio“, napisao je Šork.

Jedan od očevidaca smrti dvoje mladih ljudi, pre nekoliko godina je opisao kako je kod njih video nadu za život bez rata: “ Devojka je mahala torbom, držali su se za ruke, i u tom trenutku ona je poskakivala. Najednom ih je presekao rafal. Prvo je pogođen Boško pa Admira, ona je dopuzala do njega…. i ležali su onako zagrljeni“, navedeno je u brojnim izveštajima.

Umrli su zagrljeni.

Amir Šulović, Boškov prijatelj iz mladosti, u jednom intervjuu je rekao da je njihov plan bio da se domognu Grbavice, a tamo se moglo samo preko Vrbanja mosta. „Bilo je teško, ali imali smo prijatelje, doduše nijednog dovoljno moćnog da garantujea da će moći da izađu iz grada. Boškov i Admirin prelazak na Grbavicu bio je dogovoren i s jednom i s drugom stranom. Znam čak i imena tih ljudi“, rekao je Šulović. Boško i Admira rođeni su 1968. godine. Zajedno su bili od svoje 16. godine. 1994. godine CBS je snimio dokumentarni film ““Romeo and Juliet in Sarajevo“, a režiju je potpisao Džon Zaritski.

U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Izvor: b92.net / Foto: EPA-EFE Fehim Demir

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама