ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Хоћемо ли коначно изаћи из екстремних временских (не)прилика

И овај викенд обележило је олујно невреме, праћено градом и грмљавином. Претходиле су му екстремно високе температуре, а на снази је још једном био црвени метео-аларм. О томе шта нас очекује наредне недеље, за РТС је говорио метеоролог Горан Михајловић.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић објашњава у разговору за РТС да су екстремне временске ситуације резултат, пре свега, нестабилне ваздушне масе на ширем подручју Балкана, затим продора топлог ваздуха са севера Африке, а након тога хладног ваздуха са запада.

“Овај судар топлог и хладног ваздуха уз присуство влажне нестабилне масе условио је екстремне олујно-грмљавинске појаве које су резултаирале великом количином падавина и грмљавином”, објашњава Михајловић.

Какво нас време очекује у наредним данима

Када је реч о прогнози за наредну недељу, Михајловић каже да се у наредних седам дана не очекују олујно-грмљавинске непогоде.

“Још у понедељак би у централним и јужним крајевима било услова за локалне пљускове са грмљавином, а након тога углавном стабилно време до краја недеље, са максималном температуром која би била и нешто испод просека, а вредност је између 25 и 29 степени”, каже Михајловић.

Смиривање хидролошке ситуације у региону

У наредним данима очекује се и постепено смиривање хидролошке ситуације на подручју Словеније и Хрватске, с обзиром на то да нема неких значајних падавина на овим подручјима.

“Када је реч о Сави и Дунаву на подручју наше земље, водостаји би били испод граница и редовне и ванредне одбране од поплава, нема бојазни за неке екстренме вредности водостаја”, рекао је Михајловић.

Фото: YT printscr

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА