ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Хоће ли Србија имати довољно гаса на зиму, по којој цени и где наћи друге добављаче

Цена гаса у Европи премашила је 3.000 долара за хиљаду кубних метара, након вести да престаје са радом на три дана због ремонта. Испоруке главним гасоводом „Северни ток1“ су само 20 одсто. Војислав Вулетић из Удружења за гас наводи за РТС да је то превисока цена коју тешко ко може да издржи. Оцењује да Србија неће имати никаквих проблема са гасом у току зиме. „Има Балкански ток, има могућност снабдевања и преко Украјине и Мађарске“, наводи Вулетић.
Војислав Вулетић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је Србија добро попунила своја складишта и да се она још увек пуне – имамо резерву и у Мађарској.

„Ја мислим да Србија нема апсолутно никаквих проблема са гасом – има Балкански ток, има могућност снабдевања и преко Украјине и Мађарске. Истовремено је договорено са Мађарима да око 500 милиона кубних метара гаса складиштимо у њиховом складишту. Имамо наше складиште Банатски двор, тако да ја мислим да Србија неће имати икаквих проблема са гасом у току зиме“, оцењује Вулетић.

Говорећи о цени од 3.000 долара за хиљаду кубних метара, наводи да је она изузетно висока те да гас по тој високој цени у овом тренутку купују они који то нису уговорили на време са Гаспромом, али и они који имају потребе, не за грејањем јер није зимски период, него они који користе гас као индустријску или хемијску сировину.

„И да не би производња апсолутно стала, они морају да купе гас по тим високим ценама“, наводи гост Јутарњег дневника.

Сматра да је 3.000 долара за хиљаду кубних метара гаса превисока цена коју тешко ко може да издржи.

„То нису нормалне цене – 3.000 долара за хиљаду кубних метара гаса је стварно превисока цена коју тешко ко може да издржи. У летњем периоду када су мање количине гаса потребне, можда и може да се плати та цена за неку мању количину. Међутим, на зиму када буду биле потребне далеко веће количине гаса свакако то неће бити могуће да се плати“, наводи Вулетић.

Бугарска је одбила да плати гас у рубљама и од априла је без руског гаса. Нису успели да обезбеде довољне количине на другој страни, добијали су одређену количину гаса из Азербејџана, али су то мале количине које не би могле да задовоље потребне количине током зиме. Ове недеље поново ће преговарати са Гаспромом око обнављања уговора јер морају да реше тј проблем у корист своје државе и народа.

Вулетић сматра да ће Гаспром имати разумевања за Бугарску јер Руси продајом гаса попуњавају свој буџет.

„Према томе, они су заинтересовани да га продају у што већим количинама. Бугарска хоће да га плати у рубљама, такав је договор направљен и Русији неће бити никакав проблем да га испоручи“, оцењује гост Јутарњег дневника.

На питање шта је са течним гасом – ЛНГ терминалима одговара да су могућности снадбевања течним, природним гасом у Европи лепе приче које нису изводљиве.

„Америка је обећала да ће ове године да испоручи Европи 15 милијарди кубних метара гаса, а Европа троши 500 милијарди, тако да су то мале занемарљиве количине која Европа може да добије и не треба уопште рачунати на неке велике количине које су у стању да задовоље потребе Европе течним гасом“, оцењује Вулетић.

На питање на који гас се Европа може ослонити одговара да се Европа снабдева гасом из сопствене производње.

„Највише увозом из Норвешке, Шкотске и Холандије које имају већу производњу од потребне .Истовремено увози се доста гаса из Алжира, али 40 одсто гаса који троши Европа увози се из Русије односно Гаспром га испоручује. То су количине које морају да буду дотурене Европи ако она хоће да дочека зиму онако како треба“, наводи Вулетић.

Наводи да нема краткорочних мера које могу да помогну у снадбевању.

„Значи, мора да се увезе гас од оног ко га у овом тренутку има, постоји гас на светском тржишту али не постоји начини да се допреми Европи. Највеће гасно лежиште на свету лежи у Ирану, али Иран је једноставно ’ђаво’ од кога не треба да се купи гас

Оцењује и да све ово што се дешава са гасом јесте политички проблем.

„Није економски, енергетски ни термички проблем“, закључио је гост Јутарњег дневника.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА