ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хоће ли се мењати уредба о додели субвенција мајкама за први стан?Уредба о субвенционисању куповине првог стана за маме које су родиле децу у 2022. години, по свему судећи – требало би да се мења.

На то указују и мајке које су – иако су испуњавале услове – због процедуралне грешке и лоших инструкција „са терена“ остале без субвенција и без права жалбе, али и удружење „Маме су закон“ које је упутило писмо премијерки Ани Брнабић захтевајући да се постојећа уредба исправи, као и да се „наложи исправљање појединачних решења о одбијању, које су мајке које су аплицирале за субвенцију добиле због неусклађених одредби у самој уредби“.

Да је овај пропис добар у теорији, али је „малчице другачије у пракси“ указује и проценитељ некретнина, који истиче да уредбом морају да се дају озбиљније гаранције и – бржи рокови. Јер данас – нико никога неће да чека, пише Н1.

Мајке које желе да добију државну субвенцију за куповину првог стана, а испуњавају услове – родиле су бебу ове године, плата им не достиже републички просек и немају некретнину у власништву – држави треба да пошаљу предуговор склопљен са продавцем стана.

Не треба никако да потписују купопродајни уговор све док, према инструкцијама Министарства за рад – не добију одговор од државне комисије да им је (или није) одобрена субвенција.

„Тек након одобрења, односно доношења решења о додели субвенције, заинтересовани приступа потписивању уговора о купопродаји и тиме се уписује у Катастар као власник некретнине“, истиче Министарство за рад.

У пракси, међутим, овај след тешко је испратити када се стан купује из кредита, када купца треба да сачека прво инвеститор, односно продавац стана, па потом и банка. А тај исти купац претходно треба да дочека решење државне комисије. Поређења ради, само један брачни пар о којем је портал Н1 већ писао – Дајана и Игор Јовановић из Суботице, на одговор државе чекао је чак – 83 дана.

Да су Јовановићи склопили само предуговор са продавцем стана, чекајући државу вероватно би остали без капаре јер се предуговори обично склапају на много краћи рок. Овако су одмах потписали купопродајни уговор због којег су и одбијени за субвенцију јер су моментом овере уговора код нотара и уписа забележбе у катастар практично – постали власници некретнине и изгубили право на ову субвенцију.

„Предуговори се обично склапају на рок од 45 до 60 дана. Веома ретко се дешава да тај рок у којем се купац обавезује да ће исплатити купопродајну цену дужи. А, и зашто би неки продавац дуже од два месеца чекао на купца који, опет, чека субвенцију, па чека кредит, када за то време може да нађе бар пет потенцијалних купаца којима може одмах да прода стан“, каже за портал Н1 Милић Ђоковић, проценитељ некретнина.

Он истиче да је субвенционисање мајки за куповину првог стана добра мера, али да је требало другачије да буде уређена.

Као гарантно писмо

„Уредбом треба да се дају озбиљније гаранције и бржи рокови. Та субвенција би требало да буде попут неког ваучера, или гарантног писма које каже да та жена може да подигне, на пример, 7.000 евра од одржаве кад буде пуштен стамбени кредит. И оног тренутка када банка пусти кредит продавцу некретнине, пушта се и то гарантно писмо. Овако, чека се на одговоре комисије, а данас нико никога неће да чека ни за шта. Поготово када може да нађе другог купца“, наводи Ђоковић.

Он указује да јако мало продаваца, када прими капару, те паре не пласира даље.

„Ми смо тржиште везаних трансакција, где продавац кад прими новац купује следећу некретнину – тако један ланац отвара и пет куповина. И сад пет клијената – пет продаваца – треба да цимате за рукав да вам врате новац, јер сте ви први у ланцу. Тај ризик посла сноси први у ланцу, а то је онај несрећник који даје паре“, наводи Ђоковић.

Пре предуговора, истиче он, купац мора или да обезбеди новац за финансирање целе транскације или да свесно уђе у ризик.

„Или, можете да нађете продавца који хоће да вас чека – што је могуће само теоретски, јер се практично тако нешто не дешава. Исто као што се ретко дешава да неко направи предуговор на рок од четири, пет месеци. И шта ако вас држава одбије? Вама продавац неће да врати паре“, наводи наш саговорник.

Исто је, каже, и код банке.

„Кад вам банка да прелиминарно одобрење, то јесте неки предслов за одобравање кредита, али није ‘сигурица’ да ћете тај кредит и добити. Нема игранке око тога. Кад се уђе у облигацију, мора да се игра по такту. Као у шаху: такнуто-макнуто“, наводи Милић Ђоковић.

Та мера државне субвенције је, каже он, теоретски добра, баш као у оној песми „теоретски, љубав лепо звучи, али малчице је друкчије у пракси“.

Како је у банкама

Не постоји могућност да банка да клијенту никакав доказ, папир да је кредитно способан, нити да ће му кредит бити одобрен. Једна од мајки која се обратила редакцији Н1, која је такође одбијена за субвенцију јер је комисији послала захтев уз већ склопљен купопродајни уговор, истакла је да јој је у документацији тражено да докаже да је – кредитно способна.

„А како то другачије да учиним, него склапањем уговора о кредиту са банком, чему је морало да претходи склапање купопродајног уговора о стану“, каже Ања Јанковић из Новог Сада.

Она је једна од четири жене о којима је портал Н1 писао, а које су одбијене за субвенцију пошто су као доказ о намери куповине некретнине приложиле – купопродајни уговор. Све четири станове за своју породицу купиле су – из кредита.

У банкама објашњавају како изгледа процедура одобрења стамбених кредита, невезано за било какву субвенцију.

„Банка прихвата или предуговор или оверени купопродајни уговор да се започне процес одобравања кредита. Кредит може да се одобри и по основу предуговора и по основу уговора. Али, у случају предуговора новац не леже на рачун док купац не достави оверени купопродајни уговор. За све веће инвеститоре и новоградњу клијенти углавном имају већ купопродајни уговор“, објашњавају за портал Н1 у банкама.

Ако се кредит прелиминарно одобри на основу предуговора, банка клијенту усмено јави да крене у процедуру.

„То значи склапање купопродајног уговора, његова овера, упис хипотеке…“, наводе саговорници портала Н1.

У случају да банка мора да сачека клијента да склопи купопродајни уговор са продавцем стана, рок је углавном око 30 дана, мада код субвенција, истичу – може да буде и дуже.

Шта је у писму премијерки

Татјана Мацура, председница удружења „Маме су закон“ у контакту је са неколико породица које су одбијене за субвенцију за први стан. Међу њима су и Јовановићи из Суботице.

„Након што се неколико породица које су одбијене за субвенцију за први стан по основу рођења детета јавило удружењу, контактирали смо премијерку Србије. Упутили смо јој допис и замолили је да се ближе одреде чланови ове уредбе – један се односи на то да жене које аплицирају за субвенцију не смеју да буду у поступку одобравања кредита, а други да кредит мора да им буде одобрен. Осим исправљања уредбе указали смо и на потребу исправљања појединачних решења о одбијању субвенција за мајке које су одбијене баш из разлога што су одредбе саме уредбе – неусклађене“, каже Мацура за портал Н1.

Она је указала да постоји лоша комуникација између државе, банке и потенцијалних корисника субвенције.

„Такође, велики је проблем на нивоу локала, где жене које подносе захтев за субвенцију често не могу да добију праве информације. О томе сведоче и породице које су контактирале удружење и које наводе да су често остајале без прецизног одговора када су се обраћале на шалтерима градских и општинских управа“, каже Татјана Мацура.

Извор: Н1

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА