ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хоће ли полагање за Б категорију поскупети на 140 хиљада динара

Обука у ауто-школама за Б категорију могла би ускоро да поскупи са садашњих 60.000-70.0000 динара на минимално 140.000 динара колико показују трошкови пословања, рекли су у Привредној комори ауто-школа Србије.

„Започели су разговори представника Агенције за безбедност саобраћаја и Министарства унутрашњих послова о новој минималној цени која би, како сада показује математика, за Б категорију требало да кошта минимално 140.000 динара”, рекао је представник те коморе Младен Рашета, преноси Бета.

Он је рекао да је држава последњи пут прописала минималну цену 2012. године, а од тада је бензин скупљи 100 динара, аутомобили за обуку су са 9.000 евра поскупели на 16.000 евра, а плате инструктора су биле 40.000, а сада би минимално требало да буду 100.000 динара.

Додао је да су ауто-школама неопходни добри возачи инструктори и савремени аутомобили ради обуке јер се кандидат не може обучавати на старом возилу, а затим возити технолошки далеко напредније.

Рашета је рекао да држава прописује минималну цену због тога што је неопходна квалитетна обука возача, а да је безбедна вожња од општег интереса за грађане и саобраћај. Максимална цена, како је додао, до сада није прописивана, већ је њу регулисало тржиште.

„Проблем је што постоје ауто-школе које желе брзо да дођу до новца, па запошљавају мање квалитетне инструкторе и користе старију опрему”, рекао је Рашета.

Он је рекао да утврђну цену од 140.000 динара треба да одобри МУП и Влада Србије „који су вољни да саслушају предлог ауто-школа”.

Рашета је рекао да су ауто-школе последњих месеци кориговале цену, највише за Б категорију са око 60.000 динара на око 100.000 колико наплаћују у Новом Саду.

Најјефтинија обука је на југу Србије где је око 60.000, колико је минимална прописана, а како се иде ка северу Србије цена је све већа.

„Грађани за обуку не треба да бирају најјефтинију ауто-школу, јер то не значи да ће добити и најквалитетнију обуку и безбедно управљати возилом”, рекао је Рашета.

Политика
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА