ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хлеб неће поскупети до Нове године

У Удружењу пекара Србије наводе да ће после Нове године направити калкулацију са новим ценама струје, нафте и гаса, како би се видело колико су порасли трошкови производње

У таласу поскуљења које је кренуло од 1. октобра, једна животна намирница неће мењати цену. Како је најавио председник Удружења пекара Србије Зоран Пралица, хлеб „Сава“ сигурно неће поскупети до краја ове године.
Након тога, како каже, направиће се калкулација са новим ценама струје, нафте и гаса, како би се видело колико су порасли трошкови производње.

Од 1. октобра увећане су акцизе на нафтине дериват, па се очекује да ће цене безнина и дизела порасти минимално пет до шест динара, док ће од 1. новембра цена гаса посуппети за десет, а цена струје за осам одсто.

Пралица каже да пекари добијају брашно из робних резерви по 24,20 динара по килограму, али само за производњу хлеба „Сава“ који у малопродаји кошта 54 динара, па је постигнут договор са државом да се цена не повећава до краја године.

„Пекари склапају појединачне уговоре за куповину електричне енергије и гаса, па ћемо видети колико ће то подићи трошкове производње. Највећи проблем нам представља раст цене нафте јер када она поскупи расте цена транспорта и сваке врсте амбалаже“, рекао је Пралица.

Додао је да пекари за пецива купују брашно по тржишним ценама од 33-34 динара по килограму, па су због тога поскупела, али да увек нижим ценама неколико производа покушавају да привуку купце.

Цена обичних пецива, како је рекао, још може да се држи под контролом, али филованих никако јер је скуп материјал.

Пралица је рекао и да су трошкови производње хлеба порасли због повећања зарада запосленима, па продавци примају не као раније 35.000-40.000 динара, него 70.000 динара, а пекари од 120.000 до 180.000 са ноћним радом.

Иначе, статистички подаци указују на значајан пад потрошње хлеба у Србији у последњих 15 година.

Према подацима удружења „Житоунија“, потрошња хлеба по становнику годишње у Србији износи око 51 килограм, што је готово 40 одсто мање него пре 15 година када се трошило 91,5 килограма.
Анализирајући потрошњу по регионима, уочили су да се потрошња хлеба у развијенијим деловима Србије налази испод просека, док је ситуација обрнута у сиромашнијим подручјима.

Пралица недавно изјавио да се у Србији свакога дана прода 2,5 милиона векни хлеба. Према његовим речима, смањење потрошње хлеба може бити резултат промена у трендовима исхране, док се истовремено примећује пораст продаје хлеба „Сава“ због његове ниже цене.

Б.Г./Бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА