25.8 C
Uzice
јун 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

HLADNJAČARIMA PRETI BANKROT ZBOG VISOKE CENE MALINA

Izvoz srpske maline poslednjih meseci beleži konstantan pad pa hladnjače u zapadnoj Srbiji još čuvaju znatne količine ovog zamrznutog ploda. Udruženja malinara optužuju hladnjačare da su prodavali miksovanu malinu čime su izgubili poverenje kupaca, dok hladnjačari kažu da je u pitanju previsoka otkupna cena zbog čega je 90 odsto hladnjača u velikim problemima.

“Frost line” je jedna od retkih hladnjača koja je prodala sve zalihe maline, ali mnogima to nije pošlo za rukom i danas su u velikom problemu.

Tehnički direktor “Frost lajn”, Zoran Vasović kaže da su uspeli da prodaju robu u sezoni otkupa tako da nećemo ući u problem, ali 90 odsto će imati velike probleme.

“Prosečan gubitak po kilogramu prodate maline je 70 centi”, rekao je Vasović.

Međutim, za drastičan pad cena udruženje malinara krivca vide ponovo u hladnjačarima i tvrde da je poljska malina kupcima van zemlje prodavana kao srpska.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović kaže da je poljska malina miksovana da se proda kao Vilamet srpski.

“Tražimo od države da spreči tu pljačku i da stane na put kriminalu da se nedesi monopol što se desilo sa rodom 2016. sa kupinom, gde je uvežena iz Meksika, a naši proizvođači su svoju prodavali za 20 dinara”, navodi Radović.

Vasović pak ističe da je bilo reklamacije, ali smatra da generalno to nije problem, već visoka otkupna cena maline.

“U Poljskoj je bio rekordan rod maline, a bili su niži sa otkupnom cenom, isto je i sa Ukrajinom, Bugarskom i Bosnom tako da mi sa visokom cenom nismo prošli”, navodi Vasović.

Očekivanja su da će sveža malina ove godine imati znatno nižu otkupnu cenu, ipak to neće spasiti mnoge hladljačare koji će zbog gubitka i do 40 centi po kilogramu staviti katanac

Izvor: Glas zapadne Srbije

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prevrnulo se vozilo iz kolone predsednika Srbije, ministar Nedimović završio u kanalu

Oglasna Tabla

Užičani žele uređenje javnih površina

Oglasna Tabla

Zlatiborska gondola, najveća na svetu, krreće do kraja godine

Oglasna Tabla