ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хладњачари објавили цену малине, малинари незадовољни

Остало је само неколико недеља до почетка бербе малина, поједине хладњаче већ су изашле са ценама црвеног злата, па постоји могућност да овогодишња цена за килограм малине буде два пута јефтинија од прошлогодишње.

Глас западне Србије дошао је до сазнања и понуде једног предузећа које се бави откупом малине да ће цена у шабачком крају где прво почиње откуп бити око 200 динара.

Одлуке директора једног предузећа у околини Шапца који је понудио откупну цену малине од  динара, фото: принтскрин

Многи ће ставити кљуц у браву због енормне цене

Иначе, цена прошлогодишњег рода малине кретала се око 550 динара, међутим хладњачари ни данас нису исплатили прошлогињи род, па ће многи малинари морати  да ставе кљуца у браву због енормне цене које је била у откупу.

Како би успели да преживе тешко стање на тржишту, према речима нашег саоговрника Добривоја Радовића председника Асоцијације малинара, многи хладњачари су спас потражили код банака, у кредитима и различитим аранжманима.

„Прошлогодишња ситуација са ценама малине је била лоша и померила је наше пословање из темеља. Многе хладњаче су принуђене да од банака траже милост или репрограм и у већини случајева, на срећу су то и добијали, што им је продужило живот и дало нову шансу за ову годину. Али то је све привремено”, каже хладњачар и истиче да нова берба, која почиње за мање месец дана значи нова задуживања хладњачара.

„За месец дана почиње нова берба. Шта мислите, како ће то исфинансирати? То значи нове кредите или улагање свог новца, али такви су ретки. Има оних који имају новца, али мали хладњачари сигурно немају. А мале хладњаче су биле у овој производњи веома значајне јер су директно на терену и спречавају уцену великих”, закључио је хладњачар који је желео да остане анониман.

Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије тврди да су у највећем проблему мали хладњачари, који су прошле године имали солидну добит али ће ове године надрљати.

„У Ивањицу је прошле године ушао `Агропартнер`, које је плаћао 530 динара на затворен рачун и све су исплатили до октобра месеца. Овде су сада у проблему мали хладњачари. Прошле године су велики хладњачари морали да купе малину од малих и то по цени коју су управо мали диктирали. И таква ситуација се понавља последње три године, али је то било време у ком је на тржишту фалило малине”, рекао је Радовић.

Радовић предвиђа знатно лошију сезону у односну на претходну и принос који ће бити умањен за 10.000 тона.

„Временски услови нам не иду на руку. Kkasni вегетација. прошле године, 10. маја, ластари су били до 40 центиметара, а ове 10 до 15, а брање је за месец дана. Моја је процена да ће бити слабији принос. Бићемо срећни ако буде у Србији родило 50.000 тона. Прошле год је максимална производња у Србији била 60.000 тона. Ако је статистика тачна, Србија је извезла до првог марта ове год 80.000 тона. Поставља се питање одакле тих 20.000 тона и још 20.000 тона које лежи у хладњаци”, каже Радовић.

Радовић истиче да је захваљујући добром роду и задовољавајућој цени, свако треће домаћинство у ариљском крају обновило своју пољопривредну механизацију и додаје да су на то утицали и подстицаји који су се поред машина, односили и на садни материјал.

„О цени малине не желим да лицитирам јер је још увек рано, али према неким предвиђањима, малина ће се плаћати 300 динара уз тенденцију раста цене до краја бербе. Очекујемо да ће малинари поново моћи да бирају да ли хоће затворен рачун на тих 300 динара или да иду на отворен рачун, добију можда већу цену али да деле ризик са хладњачарима. Прошле године се исплатило ићи на затворену цену али је питање да ли ће хладњачари то прихватити ове године па да сами сносе ризик”, закључио је Радовић.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)

Време за куповину некретнине на мору?

Ускоро почиње исплата пензија за јул

Ево када наступају наши представници на Олимпијским играма

На спортским теренима у Турици припреме картинг репрезентације Србије у наредна три месеца

Летњи улични ерски кабаре од 26. до 28. јула

Летњи биоскоп на отвореном одушевио посетиоце на међустаници Голд гондоле

Облачно и свежије – локално могуће непогоде

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације