Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хладњачари договорили кредит за исплату прошлогодишње малине

Представници државе и Удружења малих и задружних хладњача и произвођача малине Наше воће Србија договорили су јуче на састанку са премијерком Аном Брнабић да се нагомилани проблеми у домаћем малинарству реше обезбеђивањем кредита од две милијарде динара, путем којих ће се у потпуности исплатити прошлогодишњи род, преноси Нова економија.

Према постигнутом договору, хладњачарима које имају малину на лагеру ће бити обезбеђене државне позајмице укупне вредности око 17 милиона евра, који ће они обавезно усмеравати на исплату произвођача.

Кредит је по моделу гарантне шеме са каматом коју субвенционише Министарство пољопривреде, и са грејс периодом.

Да би се средства определила на седници Владе Србије и реализовала, договорено је да се кредити пласирају преко банке Поштанске штедионице.

–Обавеза је да се направи споразум између малих хладњача и произвођача о моделу коначне исплате, јер сада је сав терет поремећаја на тржишту је у рукама малих хладњача. Ми покушавамо да исплатимо малину која нам је на лагеру, казао је Божо Јоковић, представник удружења Наше воће Србије.

Према коначном договору, у кабинет министарке пољопривреде Јелене Танасковић до понедељка ће се доставити коначан списак дуговања, са споразумом мале хладњаче и сваког произвођача регистрованог привредног газдинства, а које су потписале обе стране..

Како је рекао Јоковић, наредни састанак у Влади Србије одржаће се следеће недеље, а тема ће бити поремећаји који се већ годинама јављају на тржишту малине.

Он је изјавио и да већина малих хладњача и задруга има своју сопствену производњу малине и преко удружења Наше воће и са министарсвом, Владом и кабинетом председника покушавају да нађу решење. Јоковић наводи да су сви уверени да је реч председника државе, премијерке, министарке пољопивреде и да је извесно да нико неће променити.

–Нова сезона је на прагу , морамо сви опрезно и одговорно да се понашамо. Да се не понови (прошла) сезона, и да се настави у правцу развоја малинарства, додао је Јоковић.

Извор: РТС/Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Држава опет ограничава цене: Хлеб у Србији јефтинији за три динара

Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

Пријаве за новчану помоћи по детету почињу 20. августа

Просечна пензија иде на 45.500 динара: Ово је све што треба да знате о новом повећању

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

Сирогојно Style узима учешће на Међународном фестивалу амбасада у Прагу

Нове цене горива

Две нове изложбе у Рефлектору

Колапс на путу код Ужица: Обрушило се на стотине кубика камења, киша створила одрон