14.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Hitno vratite plate trudnicama i porodiljama

Povodom skandaloznih mera koje je doneo nov Zakon o finansijskoj podršci porodici, uputili smo saopštenje Vladi Republike Srbije:

Poštovani, 
 
Brojne nepravilnosti i nelogičnosti novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ugrozile su veliki broj trudnica i mama u Srbiji.

Ogromnom broju mama smanjili ste plate na porodiljskom bolovanju! Prekršili ste Zakon o radu i Konvenciju o zaštiti materinstva.

Sve mlade mame, trudnice koje rade manje od 18 meseci, kao i sve mame koje zarađuju više od tri prosečne plate, dobiće smanjene naknade zarada na porodiljskom bolovanju!

Sa namerom ili nestručnim sprovođenjem izmena ovog Zakona doveli ste u problem veliki broj porodica i to u jeku borbe za natalitet i podsticaj rađanja.

Odlukom da trudničko bolovanje ne ulazi u obračun zarada dovodite u opasnost trudnice sa rizičnim trudnoćama koje će imati izbor ili da rade i ugroze zdravlje deteta ili da dobiju umanjene naknade zarada.

Žene koje su najveći stručnjaci ove zemlje terate da odu iz Srbije jer im vi određujete kolika će im biti plata na porodiljskom bolovanju.

Čak ste i mame koje najviše doprinose ovoj zemlji sopstvenim preduzetničkim radom diskriminisali, odredivši im još gore uslove za porodiljsko bolovanje. Takvim mamama, vi ste ne samo smanjili plate već ste ih ostavili bez plaćenih doprinosa tokom porodiljskog bolovanja. Mame preduzetnice koje vam pune budžete, za razliku od drugih mama, imaće bez ikakvog objašnjenja skraćen period porodiljskog bolovanja za treće dete. 

Država, posebno ona koja se bori za natalitet ne sme da dozvoli ovakav tretman trudnica i porodilja.

Zahtevamo hitan sastanak sa Vama u cilju rešavanja velikog problema u koji ste uveli brojne trudnice i mame u Srbiji, primenom Zakona koji ne ide u korist već na štetu roditelja!

Očekujemo brz odgovor.

Izvor: bebac.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla