13.3 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA REPORTERI-DOPISNICI

HITNO POTREBNA POMOĆ MARIJU JUREŠIĆ

studio

U avgustu 2014. došlo je do komplikacija i nove hirurške intervencije, gde su ponovo uklonjene limfne žlezde iz desne podpazušne regije, zajedno sa svim linfnim žlezdama iz desne prepon

Kako Mario kaže, nalaz je pokazao da su žlezde maligne i ispostavilo se da je poreklo melanoma genetsko, a u Srbiji ne postoji nijedna vrsta terapije za takvo oboljenje.

”Nažalost, nakon nekoliko meseci u studiji, ispostavilo se da nisam primao pravi lek već placebo, tj. da sam bio u kontrolnoj grupi. To je otkriveno tako što je došlo do progresije bolesti, u vidu tri metastaze na plućima.Tada je proglašen četvrti, terminalni stadijum bolesti. Nakon određivanja hemioterapije kao metode za lečenje, i nekoliko nedelja neuspešnih pokušaja da dobijemo papire kojima se prepisuje da je potrebno lečenje u inostranstvu, u potpunosti se odustalo od lečenja u Srbiji“, objašnjava ovaj mladić.

Mario je potom otišao da se leči u Izrael kod jednog od najeminentnijih svetskih stručnjaka kada je u pitanju lečenje malignog melanoma. On mu je preporučio korišćenje leka „zelboraf“ uz čiju pomoć se sve metastaze sa pluća povlače.

”Pošto je lek izuzetno skup (oko 2.400 evra košta doza za jednu sedmicu), bio sam prinuđen da nađem način da ga obezbedim besplatno.Uz pomoć prijatelja, a pošto sam dete iz mešovitog braka, u aprilu 2015. dobijam hrvatsko državljanstvo, koje mi je omogućilo da lek dobijem u sklopu osnovne zdravstvene zaštite, bez ikakvih troškova, sem troškova odlazaka na terapije u Zagreb iz Beograda”, ispričao nam je Mario.

Međutim, lek je delovao nekoliko meseci, a potom je njegov efekat počeo da slabi i metastaze su se vratile. Mario kreće u potragu za novim lekom koji daje bolje rezultate na duži vremenski period.

”Cena leka se meri u stotinama hiljada evra na godišnjem nivou, tako da je jedina mogućnost bila donacija od strane korporacije koja proizvodi lek, ili pomoći humanih ljudi. U julu 2015. stupam u kontakt sa farmaceutskom kućom MERK, uz čiju sam pomoć regulisao svu potrebnu dokumentaciju i krenuo s primanjem novog leka u decembru 2015. Donacija je bila u okviru programa EU, pa je hrvatsko državljanstvo omogućilo da za istu apliciram. Lečenje se nastavilo u KBC Rebro, u Zagrebu, do koga sam i dalje putovao iz Beograda”, kaže Mario.

14184416_1811428195769197_7772366450830491537_n

Novi problemi se javljaju u februaru 2016, kada je nakon iznenadnog napada epilepsije ovom mladiću ustanovljen tumor na mozgu. Tumor je s mozga uklonjen hirurškim putem u martu 2016, i za sada nema novih komplikacija, ali na drugim organima, nažalost, situacija nije tako dobra.

Njemu su lekari uključili novi lek koji prima u Istanbulu gde mora da putuje svake tri nedelje, a to prilično košta. Naime, za terapiju od četiri ciklusa od po tri sedmice mora je da plati 15.000 evra.

”Trenutno sam primio dve od potrebne četiri doze, nakon kojih će se raditi kontrolni pregled. Biohemija je jako loša, iako se to ne vidi na prvi pogled pošto imam 29 godina. Zbog metastaze na nadbubrežnoj žlezdi ima problema sa srcem, trenutni pritisak je 80 sa 50, zbog čega osećam konstantni umor, kome, za sada, uspevam donekle da se oduprem”, ističe Mario.

Najnoviji snimci od 26. avgusta 2016. godine pokazuju da se pored postojećih, ponovo javljaju stare promene na plućima, kao i nove u digestivnom traktu i na kostima. Jedino preostalo rešenje je tzv. TIL terapija. Njena suština je u zameni originalnih linfocita domaćina veštački proizvedenim, koji su programirani da se bore protiv primarnog melanoma i na taj način spreče pojavu novih metastaza.

Odziv pacijenata na ovakav metod lečenja malignog melanoma, čak i u najtežem obliku, je jako dobar i postoji više ljudi u našoj zemlji koji su ovu opaku bolest uspeli da stave pod kontrolu. Terapija se trenutno radi u klinikama u Tel Avivu i Mančesteru. Cena se kreće između 120.000 i 160.000 evra.

NOVAC MOŽETE UPLATITI NA OVE RAČUNE:
Dinarski:
205-9011005952586-80
Devizni:
Ž.R. 9031021474911
R. S. 352059031021474911860
Komercijalna banka, na ime Mario Jurešić
SMS BROJ ZA POMOĆ ĆE BITI DOSTUPAN DO KRAJA NEDELJE!

Izvor: mondo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla