26.9 C
Uzice
јул 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Hiljade kubika stena, zemlje i šume se obrušilo ka kućama u Priboju: Samo pukom srećom nisu sravnjene. Za sad

U Zabrnjici, selu 15-ak kilometara udaljenom od centra grada, proradilo je klizište na brdu Mudraja koje ugrožava dvadesetak domova u ovoj Mesnoj zajednici. Zbog straha od rušenja kamenih gromada teških više tona, tri domaćinstava su morala da napuste svoje kuće i preventivno se presele kod rodbine u drugi deo sela.

Pucanje tla i odranjanje stena teških na desetine tona sa brda Mudraja bilo je toliko silovito da se prasak čuo u okolnim selima sve do granice sa Crnom Gorom, uznemireno priča Avdo Zeković maštanin Zabrnjice čija se kuća nalazi na oko 100 metara od klizišta niz padinu.

– Bilo je strašno. Hiljade kubika stena, zemlje i šume se obrušilo levom stranom brda ka mestu Ravne njive gde nema kuća, dok se samo pukom srećom odron koji je pošao desnom stranom brda ka samom selu zaustavio na svega nekoliko metra od nizbrdice koja ide ka kućama Zekovića – kaže Avdo.

Zbog specifične konfiguracije terena i oštrih strminama koje se prostiru od klizišta i dalje ka centru Mesne zajednice Zabrnjica, žitelji apeluju na nadležne organe da se po hitnom postupku zaštiti potez na kom se nalazi dvadesetak kuća porodica Zeković, Slatina, Homović i Terzić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Priboj Boris Mrdović kaže da su preventivne mere već preduzete te da je poslata teška mehnizacija sa zadatkom da izradi potporni zid u podnožiju klizišta ka ugroženim domaćinstvima.

On je najavio i slanje ekspertskog tima koji će u saradanji sa Geološkim institutom i republičkim Štabom za vanredne situacije sačini procenu i odrediti geološke karakteristike rascepa u samom brdu nakon čega će se znati detaljan plan sanacije koja će neminovno uslediti na ovom područiju.

Izvor: Telegraf.rs/PP Media

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Deda sumnjiv za uznemiravanje 15-ak žena, pola maloletno

Oglasna Tabla

ZZJZ: Voda na plaži ispravna za kupanje

Oglasna Tabla

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u junu iznosila 643 eura

Oglasna Tabla