Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Хаос у западној Србији – изливају се реке, поплављене куће, у Трбушанима и покојници под водом

Пријепоље, Прибој, Гуча, Чачак – Хаос у овом делу Србије изаузвале су јаке кише које су падале преко 10 сати. У пријепољу су поплављене куће у насељу Залуг док набујали лим низводно прави огромне проблеме.  

Спасилачке екипе, као и екипе Србијавода су на терену у свим угроженим подручјима. Горан Пузовић директор Србијавода од јуче је на лицу места и командује акцијом  спасавања и покушајима да се заштити све што се заштити може.

Репортери ГЗС су у овом тренутку на свим локацијама које су угрожене.

Лим се излио у пријепољском насељу Бродарево Фото: ГЗС

 

Драматично у Пријепољу, Лим направио бројне проблеме

Бројне бујице довеле су многе житеље пријепољског краја на ивицу драме, нарочито је критично у Бродареву, Ивању и Залугу. У овом последњем селу вода је дошла до 50 домаћинстава, не помажу ни вреће са песком које су током претходне ноћи подељене житељима овог подручја.

Обилне падавине изазвале су и бројне одроне на путу ка граничном прелазу Гостун. У бродаревском насељу Јалија исељена су два домаћинства, а једно домаћинство у насељу Граховиште.

„Припадници Сектора за ванредне ситуације присутни су у Бродареву од јуче. Све време правимо насипе и бране од дзакова. Градјани су максимално изашли у помоћ и ти насипа су донекле успорити бојанке Лима, али ако киша настави овим темпом да пада илу Црној Гори и код нас те бране неће успети да зауставе воду. Тренутно о је угрожено више од 20 домаћинстава. Потопљено је и дечије игралиште у Јалији. Чинимо све што је у нашој могућности али бојимо се да ће природа бити јача“, казао је  Армин Мујезиновић, члан Општинског већа општине Пријепоље из Бродарева.

У пријепољском крају набујале реке направиле су проблем електрооривреди Србије, где је вода поломила више стубова на нисконапонској мрежи.

„Оно што посебно забрињава јесте то што киша и даље пада у пријепољском крају и на северу Црне Горе одакле долази велика количина воде – кажу мештани извештачу Гласа западне Србије.

Вода ушла у пет кућа у Прибоју, једно домаћинство евакуисано

Река Лим чији водостај расте из сата у сат огромне проблеме прави и у Прибоју. Вода се излила на неколико места, а прети да угрози и поједине стамбене објекте који се налазе у сливу реке.

„Вода се код мини хидроцентрале у месту Бањски чамац излила на магистрални пут који води ка Прибоју. То је црна тачка када причамо о изливању река на нашој територији, и због нижег терена ту често долази до плављења. Тренутно је прелаз могућ само теренским возилима. Ниво Лима тренутно стагнира, али уколико се настави јака киша у Црној Гори прети да угрози и бараке које се налазе у сливу реке” казао је за РИНУ, Драган Љељен члан општинског већа.

У прибојском насељу Лука, вода је продрла у пет кућа. Евакуисано је једно домаћинство Јањушевић, а међу члановима је и шестомесечна беба. Породица Јањушевић привремено је смештена у хотел Лим, где ће остати све док се не стекну услови за повратак у свој дом.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА