9.7 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

HALO, POŽEGA: MALI GRAD – VELIKI LJUDI

Dokumentarni filmovi snimljeni tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“  prikazani su u subotu, 26. avgusta u 21 čas u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege, u drugoj polovini avgusta u Požegi, Ivanjici i Čačku je boravilo 35 mladih filmskih dokumentarista iz 21 zemlje koji su u okviru 12. studentskog kampa „Interakcija“ i 7. Međunarodnog master klasa dokumentarnog filma „Interdok“ učestvovali u produkciji dokumentaraca i prisustvovali predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

Studenti iz Rusije, Izraela, Poljske, Španije, Rumunije, Argentine, Meksika, Maroka, Libana, Crne Gore i Srbije učestvovali su na ovogodišnjoj „Interakciji“. Učesnici „Interdoka“ došli su iz Grčke, Indije, Argentine, Poljske, Kostarike, Pakistana, Filipina, Egipta, Francuske, Gane, Nigerije, Estonije i Paragvaja.

Izvršni producent „Interakcije“ Predrag Živković kaže za Sputnjik da je u okviru kampa „Interakcija“, koji traje od 10. do 27. avgusta, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimilo tri dokumentarna filma na temu „Mali grad — veliki ljudi“.

„Najpre su tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku pronašli priče i snimili materijal za svoje filmove. Po završetku snimanja, učesnici sve tri ekipe su se 12. avgusta okupili u Požegi i tog dana im se pridružilo i 20 polaznika master klasa ’Interdoka‘. Do kraja kampa učesnici su završili svoje filmove, a polaznici master klasa su prisustvovali predavanjima iz oblasti dokumentarnog kreativnog filma. Ovogodišnji predavači su naši istaknuti dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević“, kaže Živković.

Tokom druge faze kampa, u večernjim satima, učesnici, kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih gradova mogli su da pogledaju program studentskih, ali i filmova afirmisanih domaćih autora. Pored filmova učesnika kampa i master klasa, prikazan je i izbor kratkih filmova reditelja Vladana Perovića, zatim višestruko nagrađivani „Anplagd“ Mladena Kovačevića, kao i film „Hotel Evropa“ Vladimira Tomića, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu.

„Takođe smo predstavili i udruženje dokumentarista ’Dok Srbija‘ koje je predstavila Tamara fon Štajner sa svojim filmom ’Kontraindikacione‘. Već tradicionalno, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom filmskih i televizijskih škola Cileks, prikazujemo i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini, širom sveta“, kaže Živković.

Kao i prošle godine, održan je i novi program „Inter video-akcija“ namenjen domaćim video-umetnicima, a u slobodno vreme, učesnici su posetili Drvengrad i manastire Ovčarsko-kablarske klisure, dodaje Živković.

Do sada je na kampu „Interakcija“ snimljeno 44 filmova. Filmovi sa prethodnih kampova su prikazivani na festivalima širom sveta — u Moskvi, Solunu, Bogoti, Seulu, Dubaiju, Košicama, Teheranu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Herceg Novom, Parizu, Vašingtonu, Sofiji, Strumici, Sarajevu, Jerevanu, Kejptaunu, Londonu, Madridu, Karlsrueu, Maharaštri, Lođu, Kustendorfu…

Osvojili su 14 nagrada na festivalima, u različitim kategorijama, i to u Moskvi, Košicama, Sofiji, Lođu, Kustendorfu i Beogradu, a kao najznačajnije se izdvajaju nagrade za najbolji eksperimentalni film i nagrada za najbolji domaći kratkometražni dokumentarac na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma i najbolji film festivala u Lođu.

Izvor:rs.sputniknews.com/Vladimir Sudar

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla