15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

GUČA SRPSKI „OKTOBARFEST“

Kao dirigent vojnih orkestara u Beogradu i Nišu, potpukovnik Dragoslav B. Petrović čitavog života se bavio muzikom, ali nikada Gučom.

Čak je bio naklonjeniji onima koji u Saboru trubača nisu videli ništa osim „parade kiča i pića“. Priznaje da ga je ipak „zagolicalo“ višedecenijsko trajanje ove manifestacije, pa se prvi put obreo u „prestonici trube“ za jubilarni 50. Sabor. Epilog toga je zvanje doktora sociologije kulture i knjiga „Sabor trubača u Guči, juče, danas, sutra“.

Sada se zalaže za to da Guča postane deo nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, a razloge je detaljno opisao u knjizi.

Dragoslav je više poznat muzičkoj nego vojnoj javnosti, iako je tokom celog svog radnog veka nosio uniformu. U dzez muzici je nalazio inspiraciju, pa je zato odluka da se pozabavi trubom u sasvim drugom muzičkom pravcu bila iznenađenje.

„Oduvek sam bio pomalo buntovnik. Zato sam i krenuo u avanturu da istražim „fenomen“ Guče, kao neko ko ima muzičko obrazovanje a nije životno zainteresovan da promoviše ovaj pravac u muzici“, kaže Dragoslav. Sabor u Guči je, ne samo zbog svog trajanja, postao srpski brend, prepoznatljiv u svetu, i toga se ne trebamo odreći. Danas se specifičan zvuk srpske trubačke muzike prepoznaje kao „autentičan proizvod“ na svim najvećim i najprestižnijim festivalima širom sveta.

Petrović dodaje festival u Guči može da se meri sa „Oktoberfestom“.

Dragoslav B. Petrović, foto: D. Alihodzić

POMOGLE „NOVOSTI“

Autor knjige ističe veliku pomoć našeg lista, jer je tokom istraživanja koristio i tekstove o Guči, od prvog do 50. Sabora. Dragoslav kaže da se, pred već tri definisane „škole trube“ koje potiču iz južne, zapadne i istočne Srbije, zvuk trube širi i na Vojvodinu i Republiku Srpsku.

Izvor:Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla