OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању


Чајетина – Не постоји препрека коју не могу савладати и у најтежим могућим условима. Било то да је спашавање на води, евакуација из гондоле, и претрага терена када особе нестану. У многим ситуацијама када су животи туриста били угрожени, они без страха први притекну у помоћ и акцију окончају на најсрећнији могући начин. Спасиоци Горске службе спасавања почели су летња дежурства на планинама. На Kопаонику ће током целог лета дежурати по два спасиоца, док су на Златибору и Старој планини пасивна дежурства.

„Осим зимским дежурстава, која су потпуно другачија, спасиоци ГСС-а имају и дугогодишње искуство летњих дежурстава на планинама. Тада нам се најчешће дешавају губљења, као и повреде, углавном рекреативаца због неадекватне одеће и обуће. Такође, на планинама где имамо пасивна дежурства, у случају потребе врло брзо се организујемо. Летња дежурства ће трајати све до средине септембра.“, објаснио је Иван Јовановић, спасилац Горске службе спасавања.

Горска служба спасавања Србије је доброволјна и непрофитна организација чији је основни цилј помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима. Спасити лјудски живот, помоћи човеку у неволји, основни је задатак ове службе.

ГСС Србије су 1952. године основали искусни алпинисти Планинарског савеза Србије, док данас службу сачињава око 250 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци и скијаши. У својим редовима служба има лекаре, докторе наука, инжењере, припаднике војске, специјалних јединица полиције, студенте.

ГЗС/ РИНА/фото: РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla