ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ СРБИЈА

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању


Чајетина – Не постоји препрека коју не могу савладати и у најтежим могућим условима. Било то да је спашавање на води, евакуација из гондоле, и претрага терена када особе нестану. У многим ситуацијама када су животи туриста били угрожени, они без страха први притекну у помоћ и акцију окончају на најсрећнији могући начин. Спасиоци Горске службе спасавања почели су летња дежурства на планинама. На Kопаонику ће током целог лета дежурати по два спасиоца, док су на Златибору и Старој планини пасивна дежурства.

„Осим зимским дежурстава, која су потпуно другачија, спасиоци ГСС-а имају и дугогодишње искуство летњих дежурстава на планинама. Тада нам се најчешће дешавају губљења, као и повреде, углавном рекреативаца због неадекватне одеће и обуће. Такође, на планинама где имамо пасивна дежурства, у случају потребе врло брзо се организујемо. Летња дежурства ће трајати све до средине септембра.“, објаснио је Иван Јовановић, спасилац Горске службе спасавања.

Горска служба спасавања Србије је доброволјна и непрофитна организација чији је основни цилј помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима. Спасити лјудски живот, помоћи човеку у неволји, основни је задатак ове службе.

ГСС Србије су 1952. године основали искусни алпинисти Планинарског савеза Србије, док данас службу сачињава око 250 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци и скијаши. У својим редовима служба има лекаре, докторе наука, инжењере, припаднике војске, специјалних јединица полиције, студенте.

ГЗС/ РИНА/фото: РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Весном Читаковић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен фестивал „Ужички стрип сусрети“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја месеца предлог за обавезно служење војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан планете Земље обележен у ОШ „Димитрије Туцовић“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата редовне накнаде за незапослене

ОГЛАСНА ТАБЛА