ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ГСС саветује шта морате да знате када кренете на планину

Са доласком лета и наглим порастом температуре, све више људи се одлучује за одлазак у планину, макар и на кратку шетњу са жељом да одмори од ужареног асфалта. Због тога, Горска служба спасавања Србије подсећа на битна правила која треба испоштовати када се одлучите за активности у планини.

Прво и најбитније од свега – никад не идите у планину сами.

А када одаберете партнера за вашу следећу пустоловину важно је да испланирате своју активност.

Неопходно је и да се распитате о терену који планирате да посетите – колико је стрм, каква је подлога, да ли је добро обележен.

ГСС саветује да користите већ доступне материјале на страници Планинарског савеза Србије, планинарских клубова који покривају регион који планирате да посетите, апликацији као што је Yеттел Зелене стазе (можете је наћи на Yеттел мобилној апликацији) на којој се налазе информације које су екипе ГСС-а провериле и категорисале тако да вама буде лакше да започнете своје прве кораке у планини.

Поред тога, важно је проверите временску прогнозу.

Саветује се и да се јавите некоме ко ће сигурно бити доступан и дате му следеће информације: где идете, са ким идете, какав вам је план кретања и очекивано време повратка.

Такође, додају, не заборавите да се тој особи јавите када се вратите, како она не би покренула акцију спасавања док ви пијете чај безбедни у свом дому.

Поручују да и за чак најбезазленије шетње постоји опрема која је обавезна за боравак у планини: увек понесите воду и храну са собом, крените са пуном батеријом телефона и понесите резервну батерију.

Неопходно је и да понесите чеону или батеријску лампу, јер могу знатно да олакшају разноразне ситуације. Осим што вам могу помоћи током ноћи да се лакше крећете, значе доста и као светлосна комуникација

Поред тога, саветују, имајте лични сет прве помоћи прилагођен вашем знању, који обавезно мора да садржи астро фолију тј. изотермални прекривач.

Такође, обућа и одећа морају бити адекватне и прилагођене терену на који сте се упутили. Не заборавите да се временски услови на планини јако брзо и лако мењају. Имајте нешто што ће вас утоплити уколико останете непланирано у планини, поготово ноћу.

За крај, ГСС поручује да уживате у природи и не заборавите да све што сте понели са собом у природу и вратите. За сваки случај, имајте записан и број телефона Горске службе спасавања – 062 46 46 46.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА