-0.2 C
Uzice
децембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Grnčarija iz Zlakuse stigla do Indije

Užice – Svi ste probali kupus iz zemljanog lonca ili teletinu ispod sača, ali posle dobrog ručka ostaje zagonetka u čemu i kako se, na kojoj temperaturi se mora peći i od čega se pravi taj praznični obed? Kako načiniti dobar specijalitet koji će zadovoljiti ukus gurmana? To nije tajna u požeškom selu Zlakusi, na putu od Beograda ka Zlatiboru ili Mokroj Gori.

Tradicija izrade grnčarije od gline u porodici Tešić prenosi u naslednostvo od pamtiveka, a čak i najstariji majstor zlakuske radionice u ovoj porodici nije odustao od svog zanata. Svakodnevno napravi na desetine lonaca, šerpi, sačeva i drugih majstorija od gline. Hrana pripremljena u ovakvim posudama ima poseban ukus i miris, a svaki Draganov lonac napraljen je glinom iz sela Vranjani, i kamenom kalcitom iz Rupeljeva.

Dragan Tešić majstor svog zanata u osamdesetoj deceniji života

„Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris, u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala, i nema ničega veštačkog“ kaže Dragan Tešić za ageniciju RINA, umetnik u ovom poslu.

Pored dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu.

„Glina koju iskopamo u dubinama zemlje je praškasta i nakon jedan ili dva dana sjedinjujemo je sa mlevenim kalcitom u odnosu pedeset odsto. Meša se pet – šest puta sve dok se ne dobije kompaktna masa sa kojom možemo početi pravljenje. U zavisnosti od posude, napravi se odgovorajuća veličine ploče koju kasnije možemo zidati. Kada se to završi ostaje da se posuda zagladi i stave ručke. U zavisnoti od vremena, iznesemo posude napolje na sušenje koje traje dva ili tri dana“ kazao je starina Tešić.

A da Tešići ne prave grnčariju uzalud, dokazuje i njegova snajka Jelica, koja ove proizvode, uz pristupačnu cenu, prodaje ne samo domaćim već i stranim kupcima.

„Lonci vrede od od 1.200 dinara, ali ima posuda čija je cena više od od 20.000 hiljada dinara. To su lonci zapremine preko četrdeset litara. Optimalna cena lonca za četvoročlanu porodicu je oko 1.500 dinara“ priča Jelica za agenciju RINA.

Snaja Jelica Tešić zadužena je za prodaju grnčarije

Zlakuske posude od gline poznate ne samo u Srbiji već širom sveta, najpre našim ljudima koji borave po Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, već i onima koji žive na drugim kontinentima .

„Iznenadila sam se kada nas je posetila grupa od osamnaest Indijaca, koji su krenuli put Zlatibora, i kada su videli šta sve ima u izlogu svratili i dosta toga kupili, ne pitajući za cenu“ dodaje Jelica Tešić.

Poznato je da nema manifestacije u zapadnoj Srbiji bez svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, a baš iz takvog od 560 litara oboren je rekord, kada se iz njega nahranilo čak 1. 200 posetilaca na prvom Saboru violinista Srbije u Pranjanima.

Izvor:RINA/Grnčarija iz Zlakuse, foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas pretežno oblačno i malo toplije, u većini mesta suvo

Oglasna Tabla

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla