ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Grci otvaraju granice za vakcinisane Srbe, ostali će morati da plate

Grčka razmatra otvaranje granica za srpske državljane od 1. maja, kada će zeleno svetlo za ulazak u ovu zemlju dobiti i oni sa EU pasošom. Iako još nema zvanične potvrde, najava je da će naši građani na granici morati da predaju sertifikat o vakcinaciji, a za one koji se nisu vakcinisali biće potrebno da na licu mesta urade negativan antigen test na koronu.
Kako prenose domaći mediji, Grčka sigurno otvara granica za članice EU od 1. maja pa se zbog toga ovaj datum pregovara i za podizanje rampe sa Srbijom. Ipak, sve će zavisiti od epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Zbog toga će ovih dana pregovarati Ministarstvo turizma i grčki nadležni organi, a očekuje se da će za nekih 10 dana da se zna konačan datum otvaranja granica, kada se očekuje da zvanična odluka bude dostavljena našem Ministarstvu.

Građani koji su primili vakcinu moćiće bez problema da uđu u Grčku, uz pokazivanje sertifikata o vakcinaciji, a oni koji pak nisu primili cepivo moraju granici da urade brzi antigen test koji će koštati 10 evra.

Zbog loše epidemiološke slike u našoj zemlji, grčke vlasti su početkom jula prošle godine donele odluku da ne puštaju srpske turiste u tu državu. Zvaničan datum podizanja rampe mogao bi da se zna za nekih deset dana.

Inače, prošle nedelej Evropska unija je donela odluku o uvođenju sertifikata o vakcinisanju koji bi trebalo da omoguće jendostavnije kretanje putnika tokom pandemije. Poznato je da će sve krenuti u naredna tri meseca iako detalji nisu razrađeni, pri čemu i dalje postoji otpor kod nekih članica Unije.

Za sada je u igri opcija da potvrda o vakcinaciji bude u digitalnom obliku i da to neće biti neki fizički dokument koji se vadi u nekoj ustanovi.

Izvor: Noizz.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа