2.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

GRADSKA GALERIJA PREDSTAVILA SVOJ PROGRAM ZA OVU GODINU

U godišnjem programu Gradske galerije Užice za 2017. godinu planirano je 12 izložbenih postavki različitih autora, ali je, po rečima direktora Zorana Cvetića, primat dat užičkim autorima, pa će tako i izložbe domaćih autora biti najbrojnije tokom godine. Osim trinaestog po redu Bijanala “Suva igla” koji je planiran od početka juna do kraja jula, u ovogodišnjem programu su 6 samostalnih i  5 grupnih izložbi, kao i program “Dohvati umetnost” koji se realizuje u saradnji sa predškolskim ustanovama i užičkim osnovnim školama.

Budžet Gradske galerije Užice za ovu godinu na nivou je prošlogodišnjeg, a za program Bijanala “Suva igla” 2017. planirano je milion dinara.

Prva u nizu jeste izložba užičkog slikara Vladana Terzića planirana za 21. februar, a odmah nakon nje užička publika će imati priliku da upozna i nove radove Obrada Jovanovića. Pored radova koje će premijerno predstaviti publici , Jovanović će izložiti  i svoj raniji opus,  prepoznatljive  crteže, slike i objekte  iz ranijih ciklusa, a ovom prilikom biće i prezentovana monografija koja obuhvata sveukupan dosadašnji rad zaslužnog profesora Učiteljskog fakulteta u Užicu.

Dušan Otašević, “jedna od najznačajnijih figura savremene likovne scene, ujedno i  član Umetničkog saveta Gradske galerije Užice”- u najavi direktora Cvetića, predstaviće se na već tradicionalnoj izložbi koju ova galerija realizuje u saradnji sa SANU- izložbom slika i konstrukcija “Ilija Dimić” od 20. aprila. Ova izložba pre Užičke galerije realizovana je u Beogradu i Banja Luci, a radi se “jedinstvenom konceptu  o “imaginarnom geniju i idealnom umetniku, Iliji Dimiću”, čiju su živopisnu biografiju zajedno osmislili Dušan Otašević i Branko Vučićević, ugledni filmski teoretičar i scenarista iz Beograda”.

 Rad Vjekoslava Ćetkovića, užičkog  i beogradskog  slikara, profesora na Akadijama likovnih umetnosti u Novom Sadu i Beogradu, ciklusom “Bikovi” biće predstavljen na samostalnoj izložbi od 11. do 29. maja.

Bijanale “Suva igla”2017. za koji je već pristigao prvi rad iz Argentine, planiran je u izložbenom prostoru užičke galerije od 8. juna.

-Međunarodni grafički bijenale Suva igla koji, pored najeminentnijih domaćih umetnika grafike,okuplja i značajan broj uglednih imena evropske i svetske grafičke umetnosti ove godine održaće se po trinaesti put. Uvršćena je među 20 najznačajnijih grafičkih manifestacija u svetu, i jedinstvena je po tome što je posvećena jednoj specifičnoj, vrlo cenjenoj grafičkoj disciplini. Suva igla, od početnog koncepta do završne forme, zahteva od umetnika maksimum umne i tehničke posvećenosti. Tokom proteklih 12 grafičkih bijenala, poklonima umetnika, formirana je i značajna kolekcija “Suva igla”, koja danas broji oko 550 grafičkih listova velike umetničke vrednosti- istakao je , najavljujući program, Cvetić.

Projekat “Low cost exchange”, grupna izložba srpskih i nemačkih umetnika, a među kojima je i užički umetnik Aleksandar Dimitrijević, pre Užica predstavljena u Minhenu, Beogradu i Gradskoj galeriji Požega, u izložbenom prostoru Gradske galerije Užice planirana je od 11. do 21. jula.

Samostalna izložba profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Čedomira Vasića zakazana je za 12. septembar, a radi se o izložbi koja je prošle godine izabrana za najboju u izboru Art Magazina. Ova postavka  sledi nakon tradicionalne grupne izložbe studenata likovnih akademija iz Užica koja se održava u avgustu mesecu.

Povodom proslave Dana grada, Gradska galerija Užice, u saradnji sa Fondacijom Milenin dom- Galerija Milene Pavlović Barili, priređuje pregled iz radova ove značajne umetnice, “od  prve akademske faze do nadrealističkih kompozicija, reklama za različite modele haljina, parfema, naslovne strane Vogue iz 1940 koga je dizajnirala, pa do kostima za operu “Sebastijan”. Ova izložba se planira za 10. oktobar.

Izložba radova Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa, tradicionalno je početkom novembra, a potom sledi grupna međunarodna izložba “Videti sebe u delu drugoga” od 14. decembra.

Međunarodni projekat “Videti sebe u delu drugoga “ je projekat kanadskih i srpskih umetnika , koji bi se odvijao tokom ove godine. Koncept podrazumeva 24 umetnika , po dvanaest sa svake strane. Umetnici iz Srbije bi zadavali teme, na koje treba da odgovore kanadski umetnici,  i obrnuto. Epilog ove zanimljive kulturne razmene je izložba , koju će užička javnost i publika biti u prilici da sagleda tokom decembra meseca. Izložba se odvija u sklopu obeležavanja 150 godina od osnivanja Kanadske države, a zvanično će je otvoriti kanadski ambasador u Beogradu, Filip Piningtom- najavio je Cvetić.

Za kraj izlagačke sezone , kao i svake godine, realizovaće se Užički regionalni likovni salon, a termin za predstavljanje likovnog stvaralaštva zlatiborskog okruga je 21. decembar- 31. januar 2018.

Gradska galerija Užice i ove godine realizovaće projekat Omladinski likovni klub, “koji ima za cilj da afirmiše različite grane likovne i primenjene umetnosti kod dece starijeg uzrasta, i akademske slikare mlađe generacije i njihovo delo”. U okviru ovog projekta predstaviće se mladi umetnici: Pavle Jovović, Marijana Ćurčić, Srđan Ilić, Marija Đokić i Sanja Cvetić.

Izvor: http://pasaz.rs/ Milunka Nikolić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla

„Nećemo da trpimo batine“, poručuju užički prosvetari (VIDEO)

Oglasna Tabla