ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Градови и општине уводе енергетске ваучере: Ко све може остварити право на попусте и субвенције за огрев, струју и гас

Високе цене огрева учиниле су дрва, угаљ, пелет и остале енергенте све теже доступним грађанима. Најтеже је онима који имају најнижа примања, па многима и пре почетка зиме, сама помисао на грејање задаје главобољу. Поједине европске земље су још прошле године увеле енергетске ваучере за најугроженије грађане, а ове сезоне ће то први пут урадити неколико локалних самоуправа у Србији, међу којима су Сремска Митровица, Рума и Сомбор.

Међутим, најугроженији грађани у Србији, без обзира на место становања, могу добити олакшице на основу статуса енергетски заштићеног купца. Ова субвенција се односи на умањење рачуна за струју и гас, а ускоро би требало да буде усвојена и нова уредба, која ће ово право проширити и на кориснике који се греју преко топлана. У Министарству енергетике су незванично за Еуронеwс Србија потврдили да је уредба која би требало да обухвати већи број корисника у односу на претходне године спремна, али да чека на формирање нове Владе Србије и очекује се да ће бити усвојена на некој од наредних седница.

Многи грађани, међутим, и даље не знају да имају право на попуст за струју ако су им примања мала. У Електропривреди Србије кажу да је током прошле године 68.129 грађана искористило могућност да умањење рачуна за електричну енергију, што је значајно мање у односу на претходне године. Према подацима Министарства рударства и енергетике, умањење рачуна за природни гас за период од јануара до октобра прошле године искористило је само 60 домаћинстава!
Број корисника који користе право угроженог купца је мањи у односу на 2020. годину када их је за струју било 72.694, а за гас 68 домаћинстава. Ове бројке су готово симболичне, јер има много више грађана који би могли да се греју са попустом.

На умањење рачуна за струју и гас право имају сви социјално угрожени грађани и примаоци дечијег додатка, без подношења захтева, док је за остале грађане услов за субвенцију висина зараде по члану домаћинства и они морају поднети захтев да им се повластица одобри. За једночлано домаћинство граница је приход до 15.690 динара, са два и три члана до 22.845 динара, за породице са четири и пет чланова до 29.994 динара, са шест и више чланова до 37.719 динара.

„Тренутни обухват грађана резултат је спровођења раније донете уредбе. Новом уредбом, која је у поступку усвајања, значајно су подигнуте границе енергетског сиромаштва, а очекивани резултат ове промене је увећање броја енергетски угрожених домаћинстава око три пута. Очекује се да ова врста помоћи обухвати око 190.000 домаћинстава уместо садашњих 70.000“, рекли су за Еуронеwс Србија у Министарству енергетике.
Уредбом о енергетски угроженом купцу која је у поступку усвајања предвиђено је да статус енергетски угроженог купца поред корисника новчане социјалне помоћи и дечијег додатка могу стећи и корисници увећаног додатка за помоћ и негу другог лица.

Euronews

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА