10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Gradonačelnik Petković: „Lokalni mediji su partneri Grada Užica – naredne godine budžet za medije veći za 50%“

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje, Slavica Trifunović, razgovarala je u ponedeljak 17. septembra sa predstavnicima lokalnih medija u Užicu i predstavnicima gradskog rukovodstva na temu unapređenja informisanja građana na lokalnom nivou.

Svrha ovih poseta, pored utvrđivanja stanja “na licu mesta” a koje se tiče informisanja građana u lokalnim zajednicama kroz razgovor sa predstavnicima rukovodstava i predstavnicima lokalnih medija jeste i napor Ministarstva kulture za unapređenje sistema informisanja kao i položaja novinara.

Na susretu je bilo reči o tome koliko tačna ocena o stanju u lokalnim medijima u zemlji korespondira sa nacrtom nacionalne Medijske strategije čije se usvajanje očekuje krajem godine. Rečeno je takođe da se, po podacima istraživanja, 42% građana Srbije o događajima informiše iz lokalnih medija, budući da ih i najviše zanima funkcionisanje lokalnih sredina, a da lokalno stanovništvo na nacionalnom frekvencijama prati događaje od opšteg interesa.

Položaj lokalnih medija, kako je ocenjeno, nije u zavidinom položaju, i po potrebama za finansijama, i po potrebama za obrazovanim mladim kadrovima koji nemaju interesovanja za ovu vrstu posla, na prvom mestu zbog niskih primanja. Projektno finasiranje nije zamena niti pandan finasiranju medija iz budžeta, odnosno vlasnici medija ne mogu očekivati da se celokupno poslovanje finansira iz budžeta građana, već samo one teme koje se odrede kao prioriteti lokalnih sredina- moglo se čuti na sastanku.

Iz gradskog budžeta će za medije naredne godine biti izdvojeno 15 miliona dinara, što je za 5 miliona više nego do sada

„Užice je jedan od gradova koji se može pohvaliti time da u januaru raspisuje konkurs za projektno finansiranje medija, ranije nego mnogi drugi gradovi u Srbiji“, rekla je pomoćnica ministra, Slavica Trifunović i apelovala na gradsko rukovodstvo da se stavka u budžetu namenjena potrebama javnog informisanja poveća.

Govorilo se i o načinu odlučivanja o raspodeli sredstava na javnom konkursu, izboru komisije, kao i o kontroli proizvodnje medijskih sadržaja, kao i kontroli trošenja sredstava.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, rekao je da “lokalne medije smatra partnerima, kao i da je očekivanje lokalnog rukovodstva da mediji budu svojevrstan kontrolor njihovog rada, odnosno, da u ime građana, ukažu na propuste, kao i da predlažu rešenja različitih problema od opšteg interesa”.

Njegovo obećanje koje se tiče finansiranja lokalnih medija za narednu godinu odnosi se na uvećanje ove stavke u budžetu za 50 % , odnosno sa sadašnjih 10 koliko Grad izdvaja za projektno sufinasiranje i prenose sednica Skupštine, na 15 miliona dinara.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla