ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Градоначелници Ужица предата петиција о изради и усвајању Локалног програма заштите животне средине

Ужице – Данас је, на основу члана 56. Устава Републике Србије, Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1.620 грађана који захтевају да се што скорије изради и усвоји Локални програм заштите животне средине.

Град Ужице тренутно нема важећи плански документ у области заштите животне средине. Локални еколошки акциони план престао је да важи 2016. године. Непостојање јавне политике заштите животне средине на локалном нивоу доводи у питање и испуњеност уставног права грађана на здраву животну средину и информисаност о стању животне средине. Поред тога, сведоци смо да се Град Ужице дуги низ година сусреће са озбиљним проблемима на скоро свим пољима заштите животне средине. Река Ђетиња која протиче кроз град служи као канализациони колектор и у њу се, без икаквог третмана, испуштају све отпадне воде. Прекомерно загађење ваздуха посебно је изражено током зимских месеци, када преко 18.000 индивидуалних ложишта и неколико већих котларница, неконтролисано и без третмана, у ваздух испусти велике количине продуката сагоревања чврстог горива. Проблем снабдевања града пијаћом водом из 2013. године, до ког је дошло због загађења акумулације Врутци цијанобактеријама, решен је доградњом и модернизацијом фабрике за прераду воде, али на пољу заштите и санације акумулације, која се и даље користи за водоснабдевање, није урађено ништа.

Због свега наведеног сматрамо да је неопходно израдити и усвојити Локални програм заштите животне средине, као кровни документ у овој области на локалном нивоу. Програмом би се, на основу процене стања и утврђивањем проблема и приоритета, дефинисале активности у циљу заштите и унапређења стања животне средине на територији града Ужица у периоду од 10 година.

Петицију је у периоду од 11. до 17. марта, на штандовима Грађанске читаониице „Либерграф“ , потписало 1.620 грађана. Свој став о неопходности израде и усвајања Локалног програма заштите животне средине, грађани су исказали и на јавним консултацијама, одржаним 10. и 15. марта 2022. године, у свечаној сали Градске куће.

Уколико локална самоуправа у року од две недеље не одговори на ову петицију, не предложи јасан план израде Локалног програма заштите животне средине и не запошне дијалог по овом питању са заинтересованом јавношћу, доле потписани грађани ће искористити своја уставна и законска права на слободу окупљања, права на слободу удруживања и права на слободу говора.

 

Испред потписника петиције,

Грађанска читаоница “Либерграф”

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа