OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Градоначелници Ужица предата петиција о изради и усвајању Локалног програма заштите животне средине

Ужице – Данас је, на основу члана 56. Устава Републике Србије, Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1.620 грађана који захтевају да се што скорије изради и усвоји Локални програм заштите животне средине.

Град Ужице тренутно нема важећи плански документ у области заштите животне средине. Локални еколошки акциони план престао је да важи 2016. године. Непостојање јавне политике заштите животне средине на локалном нивоу доводи у питање и испуњеност уставног права грађана на здраву животну средину и информисаност о стању животне средине. Поред тога, сведоци смо да се Град Ужице дуги низ година сусреће са озбиљним проблемима на скоро свим пољима заштите животне средине. Река Ђетиња која протиче кроз град служи као канализациони колектор и у њу се, без икаквог третмана, испуштају све отпадне воде. Прекомерно загађење ваздуха посебно је изражено током зимских месеци, када преко 18.000 индивидуалних ложишта и неколико већих котларница, неконтролисано и без третмана, у ваздух испусти велике количине продуката сагоревања чврстог горива. Проблем снабдевања града пијаћом водом из 2013. године, до ког је дошло због загађења акумулације Врутци цијанобактеријама, решен је доградњом и модернизацијом фабрике за прераду воде, али на пољу заштите и санације акумулације, која се и даље користи за водоснабдевање, није урађено ништа.

Због свега наведеног сматрамо да је неопходно израдити и усвојити Локални програм заштите животне средине, као кровни документ у овој области на локалном нивоу. Програмом би се, на основу процене стања и утврђивањем проблема и приоритета, дефинисале активности у циљу заштите и унапређења стања животне средине на територији града Ужица у периоду од 10 година.

Петицију је у периоду од 11. до 17. марта, на штандовима Грађанске читаониице „Либерграф“ , потписало 1.620 грађана. Свој став о неопходности израде и усвајања Локалног програма заштите животне средине, грађани су исказали и на јавним консултацијама, одржаним 10. и 15. марта 2022. године, у свечаној сали Градске куће.

Уколико локална самоуправа у року од две недеље не одговори на ову петицију, не предложи јасан план израде Локалног програма заштите животне средине и не запошне дијалог по овом питању са заинтересованом јавношћу, доле потписани грађани ће искористити своја уставна и законска права на слободу окупљања, права на слободу удруживања и права на слободу говора.

 

Испред потписника петиције,

Грађанска читаоница “Либерграф”

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla