OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Gradnja po novim pravilima: Tara neće proći kao Zlatibor

Planina Tara nije područje izražene gradnje objekata, ima ograničenja zbog prostora nacionalnog parka, vojne ustanove, crkvenih poseda, ali se na toj planinskoj lepotici, s obzirom na razvoj turizma, ukazuje potreba za graditeljskim redom.

U urbanističkoj službi opštine Bajina Bašta, nadležnoj za Taru, kažu da su na snazi nova pravila za izgradnju objekata na ovoj planini sa precizno utvrđenim pojedinostima, prenosi Politika.

Naime, Vlada Srbije je početkom proleća, na predlog ministarstva nadležnog za prostorno planiranje, usvojila novi Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog parka Tara. Da bi se napravio presek stanja u toj oblasti i uvela stroža kontrola projektne dokumentacije i izgradnje objekata na području nacionalnog parka.

Prema rečima Miloša Jelisavčića iz Odeljenja za poslove urbanizma, građevinarstva i imovinsko-pravne poslove opštine Bajina Bašta, tokom izrade pomenutog plana preovladala je težnja da se u pravilima gradnje akcenat stavi na tradicionalno graditeljsko nasleđe ovog prostora, uz obaveznu upotrebu prirodnih materijala.

“Recimo, novina je da se na objektima ne dozvoljava potpuno malterisanje fasade, njen malterisani deo može biti samo 50 odsto ukupne površine, dok ostatak mora biti drvo ili kamen. Uslov je, takođe, bela boja ili svetli tonovi pastelnih nijansi na malterisanim delovima, kao i isti ton ukoliko se grade grupacije objekata”, navodi Jelisavčić.

Podrobnije o svemu može se naći u tekstu pomenutog plana, gde uz ostalo piše da se “arhitektonska obrada stambenih, vikend, pomoćnih i ekonomskih objekata mora prilagoditi neposrednom ambijentu”.

Stoga su u Bajinoj Bašti uvereni da planinu Taru neće snaći sudbina nekih posećenijih srpskih planina, koje su doživele pravi graditeljski bum i prenaglašenu urbanizaciju (betonske višespratnice i slična zdanja) usled čega su na njima prirodne lepote delom potisnute u drugi plan.

Izvor: Politika

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla