ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Грађевински материјал завршио у ужичкој реци али се, наводно, не зна ко је то урадио

Испуштање грађевинског материјала у реку Ђетињу у центру Ужица узрок је промене боје речне воде, што се догодило у два наврата – 11. и 17. октобра ове године. Међутим, надлежни не саопштавају ко је то урадио, јер тврде да за то немају доказа, па је неизвесно да ли ће против одговорних бити покренути било какви поступци.
Данас незванично сазнаје да грађевински материјал, који је испуштен у реку кроз канализациону мрежу, потиче са градилишта стамбено-пословног комплекса на Плажи, као и са градилишта зграде у Улици Ужичке републике, али и са других локација од насеља Коштица до центра града на којима су се одвијали занатски радови мањег обима.

По налогу Града, а након одијума у јавности, Завод за заштиту јавног здравља Ужице је обавио физичко-хемијску анализу и утврдио да су у реци, 17. октобра, биле повећане концентрације калцијума и алуминијума.

„То указује да је у реку, највероватније, испуштен грађевински материјал. Распитивала сам се код произвођаћа боја и техлолога, али они нису могли да тврде да је присуство алуминијума последица испуштања фасадних боја и боја за кречење“, рекла је за Данас докторка Оливера Јањић из ужичког Завода за јавно здравље.

У анализи Завода је наведено да је концентрација кисеоника била добра, због чега се, додаје наша саговорница, није догодило угинуће рибе.

„Без обзира на све, није добро за реку и њен живи свет да се дешавају такве ситуације. Мора се водити рачуна о реци и контролисати шта се у њу испушта“, проручила је Јањић.

У Градској управи за за инспекцијске послове и комуналну милицију кажу да им је извештај Завода достављен, али да не могу да саопште ко је испустио грађевински материјал у Ђетињу, јер то није утврђено, како су рекли „непосредним опажањем“, односно не могу да докажу ко је то урадио.

Зоран Милитаров, начелник те Управе каже за Данас да градска комунална инспекција нема надлежнисти над водотоковима првог реда, нити је у надлежности града да подноси пријаве за ту врсту водотокова, већ је за то задужена Републичка инспекција за заштиту животне средине.

„Ми смо већ предузели мере, тако што смо обишли и упозорили све оне који изводе грађевинске и занатске радове на том подручју да буду опрезнији и да поштују законе“, казао је Милитаров на питање Данаса шта ће предузети градска инспекција тим поводом.

Он је објаснио да „за евентулане казне морау да постоје негативне последице које су предвиђене законом, попут попут помора рибе, што се“, истакао је, „на срећу није догодило“.

Љиљана Рујевић, републичка инспекторка за заштиту животне средине, на питање Данаса да ли ће та инспекција поднети пријаву против било кога, кратко је казала да она нема овлашћење Министарства за заштиту животне средине да говори за медије.

Данас/Н.К

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА