Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Грађевински материјал завршио у ужичкој реци али се, наводно, не зна ко је то урадио

Испуштање грађевинског материјала у реку Ђетињу у центру Ужица узрок је промене боје речне воде, што се догодило у два наврата – 11. и 17. октобра ове године. Међутим, надлежни не саопштавају ко је то урадио, јер тврде да за то немају доказа, па је неизвесно да ли ће против одговорних бити покренути било какви поступци.
Данас незванично сазнаје да грађевински материјал, који је испуштен у реку кроз канализациону мрежу, потиче са градилишта стамбено-пословног комплекса на Плажи, као и са градилишта зграде у Улици Ужичке републике, али и са других локација од насеља Коштица до центра града на којима су се одвијали занатски радови мањег обима.

По налогу Града, а након одијума у јавности, Завод за заштиту јавног здравља Ужице је обавио физичко-хемијску анализу и утврдио да су у реци, 17. октобра, биле повећане концентрације калцијума и алуминијума.

„То указује да је у реку, највероватније, испуштен грађевински материјал. Распитивала сам се код произвођаћа боја и техлолога, али они нису могли да тврде да је присуство алуминијума последица испуштања фасадних боја и боја за кречење“, рекла је за Данас докторка Оливера Јањић из ужичког Завода за јавно здравље.

У анализи Завода је наведено да је концентрација кисеоника била добра, због чега се, додаје наша саговорница, није догодило угинуће рибе.

„Без обзира на све, није добро за реку и њен живи свет да се дешавају такве ситуације. Мора се водити рачуна о реци и контролисати шта се у њу испушта“, проручила је Јањић.

У Градској управи за за инспекцијске послове и комуналну милицију кажу да им је извештај Завода достављен, али да не могу да саопште ко је испустио грађевински материјал у Ђетињу, јер то није утврђено, како су рекли „непосредним опажањем“, односно не могу да докажу ко је то урадио.

Зоран Милитаров, начелник те Управе каже за Данас да градска комунална инспекција нема надлежнисти над водотоковима првог реда, нити је у надлежности града да подноси пријаве за ту врсту водотокова, већ је за то задужена Републичка инспекција за заштиту животне средине.

„Ми смо већ предузели мере, тако што смо обишли и упозорили све оне који изводе грађевинске и занатске радове на том подручју да буду опрезнији и да поштују законе“, казао је Милитаров на питање Данаса шта ће предузети градска инспекција тим поводом.

Он је објаснио да „за евентулане казне морау да постоје негативне последице које су предвиђене законом, попут попут помора рибе, што се“, истакао је, „на срећу није догодило“.

Љиљана Рујевић, републичка инспекторка за заштиту животне средине, на питање Данаса да ли ће та инспекција поднети пријаву против било кога, кратко је казала да она нема овлашћење Министарства за заштиту животне средине да говори за медије.

Данас/Н.К

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА