OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1275 грађана


Данас је, на основу члана 56. Устава Републике Србије, Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1275 грађана који захтевају да се спроведе поступак ревизије акта о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“ и да се организује нова јавна расправа по овом питању.

Поступак заштите клисуре Ђетиње званично је покренут 2016. године, када је обављен јавни увид и јавна расправа о предлогу Одлуке о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“, а да о томе не постоји ни један јавно доступан документ. Имајући у виду да се усвајање одлаже више од пет година, доводи се у питање квалитет овог акта и поништава се ефекат јавне расправе. У овом периоду дошло је до значајне промене у околностима које доводе у питање имплементацију решења предвиђених овом одлуком. У међувремену је у локалном парламенту усвојена Одлука о забрани изградње малих хидро-електрана на територији града Ужице, јавност у Србији се снажно успротивила изградњи ових енергетских објеката, а Народна скупштина Републике Србије је усвојила измене и допуне Закона о заштити природе којим се изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима забрањује.

Ову петицију је, у периоду од 03. до 08.12.2021. године, потписало 434 грађана на штанду Грађанске читаонице „Либерграф“ и 841 грађана на онлајн платформи Иницијативе „Крени-Промени“ чија имена Вам достављамо у прилогу.

Поред тога, правни тим Грађанске читаонице „Либерграф“ израдио је нови предлог акта о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“ који је усклађен са одредбама Закона о изменама и допунама Закона о заштити природе („Сл. гласник РС“, бр. 71/2021), као и са закључцима јавних консултација које су одржане 27.12.2021. године у Свечаној сали Градске куће у Ужицу. Овај предлог акта се може користити као основа за спровођење јавног увида и јавне расправе.

Уколико локална самоуправа у року од две недеље не одговори на ову петицију, не покрене поступак ревизије акта о проглашењу и не закаже јавну расправу, Либерграф ће позвати грађане који су потсписали петицију да искористите своја уставна и законска права на слободу окупљања, права на слободу удруживања и права на слободу говора.

Испред потписника петиције,

Грађанска читаоница “Либерграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla