ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1275 грађана


Данас је, на основу члана 56. Устава Републике Србије, Грађанска читаоница “Либерграф” поднела градоначелници Ужица петицију са потписима 1275 грађана који захтевају да се спроведе поступак ревизије акта о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“ и да се организује нова јавна расправа по овом питању.

Поступак заштите клисуре Ђетиње званично је покренут 2016. године, када је обављен јавни увид и јавна расправа о предлогу Одлуке о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“, а да о томе не постоји ни један јавно доступан документ. Имајући у виду да се усвајање одлаже више од пет година, доводи се у питање квалитет овог акта и поништава се ефекат јавне расправе. У овом периоду дошло је до значајне промене у околностима које доводе у питање имплементацију решења предвиђених овом одлуком. У међувремену је у локалном парламенту усвојена Одлука о забрани изградње малих хидро-електрана на територији града Ужице, јавност у Србији се снажно успротивила изградњи ових енергетских објеката, а Народна скупштина Републике Србије је усвојила измене и допуне Закона о заштити природе којим се изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима забрањује.

Ову петицију је, у периоду од 03. до 08.12.2021. године, потписало 434 грађана на штанду Грађанске читаонице „Либерграф“ и 841 грађана на онлајн платформи Иницијативе „Крени-Промени“ чија имена Вам достављамо у прилогу.

Поред тога, правни тим Грађанске читаонице „Либерграф“ израдио је нови предлог акта о проглашењу Предела изузетних одлика „Клисура Ђетиње“ који је усклађен са одредбама Закона о изменама и допунама Закона о заштити природе („Сл. гласник РС“, бр. 71/2021), као и са закључцима јавних консултација које су одржане 27.12.2021. године у Свечаној сали Градске куће у Ужицу. Овај предлог акта се може користити као основа за спровођење јавног увида и јавне расправе.

Уколико локална самоуправа у року од две недеље не одговори на ову петицију, не покрене поступак ревизије акта о проглашењу и не закаже јавну расправу, Либерграф ће позвати грађане који су потсписали петицију да искористите своја уставна и законска права на слободу окупљања, права на слободу удруживања и права на слободу говора.

Испред потписника петиције,

Грађанска читаоница “Либерграф

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан канадског филма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија од данас успоставља директну авио-линију од Београда до Мостара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изградња јаче везе међу школама из Ужица и Љутомера

ОГЛАСНА ТАБЛА