Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о условима озакоњења постојећих објеката у зони II и III санитарне заштите акумулације „Врутци“ у Скупштини града Ужица.
Градско руководство је још једном показало да одлуке доноси без консултација са грађанима, без прецизних података са терена али и без сагледавања могућих последица које те одлуке могу изазавати. Сматрамо да је ова одлука у супротности са одредбама Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације „Врутци“ јер се њеним усвајењем обавеза ЈВП Србијаводе и ЈКП Водовод да обезбеди санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода у зони II акумулације сада пребацује на грађане, односно власнике објеката који подлежу озакоњењу. Посебан проблем представља чињеница да се одлука односи и на објекте у зони III за које Просторним планом није прописана обавезна санитација у случају да не угрожавају изданске, површинске воде и акумулацију.
Усвајањем ове одлуке не доприноси се санитарној заштити акумулације „Врутци“ јер се Закон о озакоњењу објеката не примењује на објекте који су изграђени без грађевинске дозволе у складу са прописима по којима у време изградње није била прописана обавеза прибављања грађевинске дозволе. Велику већину објеката у зони II санитарне заштите чине управо ови објекти за чију санитацију градска власт не нуди решење.


И на крају, ова одлука неће допринети ни бољој и успешнијој примени Закона о озакоњењу објеката јер ће чак и грађани који су намеравали да озаконе своје објекте сада од тога одустати јер су им трошкови озакоњења са око 300 еура сада порасли на преко 4.000 еура.
Грађанска читаоница „Либерграф“ сматра да је неопходно да се градско руководство истински посвети санитарној заштити акумулације „Врутци“ а све у складу са просторним планом тако што ће направити акциони план санације и заштите акумулације, пописати све објекте са неадекватним септичким јамама и обезбедити санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода у другој зони санитарне заштите акумулације и започети изградњу канализационих система и одговарајућих постројења за пречишћавање отпадних вода у ИИИ зони.
Грађанска читаоница „Либерграф“ је већ започела консултације са грађанима села Биоска, Врутци и Кремна и у наредном периоду ћемо покушати да заједничким снагама дођемо до решења.

У Ужицу 29.09.2022. године
Владан Синђић
Грађанска читаоница „Либерграф“

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА