OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Građanima dostupna nova aplikacija „Zajedno do dobrih odluka“(VIDEO)

Uzice – Građani Užica će ubuduće moći aktivnije da učestvuju u kreiranju lokalnih odluka kroz novu aplikaciju „Zajedno do dobrih odluka“. Aplikacija se nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Užica i, po rečima predsednika Skupštine Grada Užica Branislava Mitrovića, predstavlja još jedan iskorak ka transparentnijem radu lokalne samouprave.

„Praksa je pokazala da veliki broj lokalnih odluka nije na najbolji način pripremljen i da ih moramo izmeniti na način kako bi one bile primenljive“, rekao je Mitrović i dodao da aplikacija „Zajedno do dobrih odluka“ pruža mogućnost da Užičani daju svoje sugestije i predloge šta bi to trebalo promeniti, dodati, postaviti kao prioritetno u gradskim odlukama.“

„U ovom momentu u aplikaciji se nalazi šest odluka koje će se naći na prvoj narednoj sednici skupštine, i na većinu njih naši sugrađani mogu dati svoje sugestije. Izuzetak su odluke koje su informativnog karaktera i ne predviđaju mogućnost izmena, jer se rade po analogiji sa višim zakonskim aktima“, naveo je Mitrović.

U okviru aplikacije građanima su dostupne važeće odluke i nacrti novih odluka, koje oni mogu uporediti i na osnovu toga dati svoje predloge i komentare. Isto tako, ukoliko je predviđena završna rasprava, zainteresovani mogu u okviru aplikacije pronaći i obaveštenje o vremenu i mestu njenog održavanja.

Na kraju celog procesa, sve pristigle sugestije će, nakon uzimanja u razmatranje, biti obrađene u izveštaju koji će biti objavljen u aplikaciji.

Primer jedne od odluka u aplikaciji

Govoreći o situacijama koje definitivno zahtevaju veću uključenost građana u donošenje odluka Mitrović je naveo primere neuređenosti u gradu, to što su auti parkirani na trotoarima i zelenim površinama, to što se plakati i umrlice lepe po drveću, stubovima i neadekvatnim mestima, ali i mnoge druge stvari i istakao da se na ovaj način ti problemi mogu rešiti tako što će uz učešće građana biti donete kvalitetne odluke koje će zakonski urediti i tu oblast.

„Rešavanje svih problema od parkirališta, uzurpacije javnih površina i velikog broja svakodnevnih komunalnih i drugih problema doprineće tome da naš grad bude komunalno uređeniji“, rekao je Mitrović.

„U poslednje vreme urađeno je dosta na polju javnosti i transparentnosti rada lokalne skupštine, lokalne izvršne vlasti. Cilj nam je poboljšanje kvaliteta života u našem gradu, a opet svesni smo da postoji nedovoljna uključenost Užičana, odnosno nepostojanje jednog pozitivnog pritiska od strane građana prema lokalnoj vlasti koji bi doprineo da kvalitet funkcionisanja javnih službi bude bolji pa i da grad bude uređeniji“, navodi Mitrović.

Mitrović je naveo Sistem 48 kao primer dobrog mehanizma putem koga građani komuniciraju sa javnim službama, ukazujući na probleme i krizne tačke u javnom sektoru koje ne funkcionišu dobro. „Uz ovaj sistem građanima je dostupan i Elektronski registar skupštinskih odluka, a mogu i pratiti direktne prenose sednica lokalnog parlamenta“, što, kako navodi Mitrović, čini rad lokalnog parlamenta transparentnijim.

Uzice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни ручак за 2 особе: Спремите хрскаве и здраве филете! За цео оброк потребно је само 300 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК „Торник“ на Триглаву

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други круг завршног испита за осмаке 17. 18. и 19. августа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србијо, имаш нову шампионку Европе! Млада Миа се угледа на Новака, кренула је његовим стопама суровом доминацијом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зека лепотан забавио најмлађу публику у Трипкови

ОГЛАСНА ТАБЛА