ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Грађани су здравствено осигурани и док чекају на решење о пензионисању

И након престанка запослења или обављања самосталне делатности и подношења захтева за пензију, па до доношења решења о пензионисању, будући пензионери су здравствено осигурани и у случају потребе могу да се лече о трошку здравственог осигурања.

У последњем броју „Гласа осигураника“, гласила Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) наводи се да при подношењу захтева за пензију, радници Фонда ПИО питају подносиоца захтева да ли му је потребно здравствено осигурање.

Ово питање се, наводе из Фонда ПИО, поставља зато што поједине категорије осигураника могу да остваре право на пензију и без престанка осигурања.

Наиме, они који настављају да раде и даље плаћају доприносе и плаћаће их и када остваре право на пензију, па се за њих, када је реч о здравственом осигурању, практично ништа не мења.
Слично важи и за оне који су рад прекинули само на дан или неколико дана, да би остварили пензију, а знају да ће се врло брзо вратити да раде.

Осигураници који су у оваквој ситуацији немају разлог да користе здравствено осигурање као пензионери или подносиоци захтева за пензију, осим ако баш у тих неколико дана имају планиране прегледе или неке интервенције.

Сви остали ће, уколико на питање службеника Фонда ПИО да ли им је потребно осигурање, одговоре да јесте, добити непрекидно здравствено осигурање и док чекају на решење о пензионисању.

Већ при подношењу захтева службеник Фонда ће унети одговарајућу пријаву на здравствено осигурање и тиме будућем пензионеру омогућити да се лечи на исти начин као и док је радио.

Ова пријава постаје валидна следећег календарског дана, када буде преузета у информациони систем који користе здравствене установе, али грађанин уколико му је лечење потребно истог дана, може са потврдом о подношењу захтева за пензију лично отићи у надлежну испоставу Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) где ће се пријава непосредно унети у систем РФЗО.

На овај начин здравствене услуге доступне су му већ истог дана.
Издата потврда важи два месеца а уколико по истеку два месеца подносилац захтева за остваривање права на пензију не добије решење о пензионисању, може се обратити надлежној филијали Фонда ПИО како би поново добио потврду.

Из Фонда ПИО наводе да је ситуација донекле другачија код остваривања права на инвалидску пензију.

Та разлика заправо постоји само код осигураника који захтев за остваривање права на инвалидску пензију подносе за време привремене спречености за рад, односно боловања, док су они који су пре подношења захтева престали да раде, у истој ситуацији као и остали подносиоци захтева за пензију.

Осигураници који захтев за инвалидску пензију подносе док су на боловању немају прекид у

здравственом осигурању и њихова ситуација је другачија јер је ради продужења боловања и наставка исплате новчане накнаде за време привремене спречености за рад потребно периодично доказивати статус подносиоца захтева за инвалидску пензију.

Поступак за остваривање права на инвалидску пензију најчешће траје нешто дуже од просека, јер правном делу поступка претходи медицинско вештачење.

У складу са упутствима која добију од ординирајућег лекара, подносиоци захтева који користе боловање ће од Фонда ПИО по потреби тражити потврду да је поступак за инвалидску пензију и даље у току.

Када се о праву на пензију одлучи, један примерак решења се доставља

РФЗО, ради обавештења о окончању поступка и његовом исходу.
Будући пензионери би требало да знају и да уз подносиоца захтева за пензију здравствено осигурање за време трајања поступка могу да користе и чланови њихове породице.

То значи да исти чланови породице који су били здравствено осигурани за време запослења или самосталне делатности будућег пензионера, могу и даље да буду осигурани све док им законски прописи то омогућавају.

То право се пре свега односи на брачне другове, као и децу до одређеног узраста, уз редовно школовање.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице