OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Građani ne moraju više u katastar, list nepokretnosti pribavlja notar

Notari od danas i zvanično više ne traže list nepokretnosti, tako da građani ne moraju da idu u katastar po taj dokument. Uredba Vlade koja je nedavno doneta precizira uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, rekla je za RTS pomoćnica direktora Sektora za katastar nepokretnosti Ognjenka Ilić.

„Najbitnije za građane je da znaju da od danas ne moraju da odlaze u službe za katastar nepokretnosti kako bi pribavili izvod iz liste nepokretnosti već to mogu da učine i kod javnih beležnika i geodetskih organizacija. Izvod pribavljen na ovakav način ima istu vrednost kao da ga je pribavio Republički geodetski zavod“, rekla je Ognjenka Ilić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je dodala, izvod se izdaje iz centralne baze koja podrazumeva pouzdanost i zaštitu podataka i ne postoji nikakva mogućnost za falsifikovanje.

Izvod iz lista nepokretnosti u papirnom obliku se koristi oko poslovanja vezano za nacionalnu korporaciju koja se bavi osiguranjem kredita koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina obezbeđenih hipotekom, objasnila je Ilićeva.

„Mi imamo jako veliki broj korisnika preko e-šaltera, između ostalog to su i poslovne banke i verujem da će se uskoro i taj proces potpuno digitalizovati“, kaže pomoćnica direktora Sektora za katastar nepokretnosti.

Stranka kao i do sada može da podnese zahtev za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, uplati tksu i Služba za katastar će joj izdati izvod iz lista nepokretnosti, međutim, građanima taj izvod nije potreban. Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija.

„Građani ako žele da provere status svoje nepokretnosti to mogu vrlo lako da učine preko interneta jer su sve digitalne mogućnosti obezbeđene i nema potrebe da građani troše svoje vreme i odlaze u Službe za katastar nepokretnosti. Uz to još uvek su na snazi mere zaštite od koronavirusa tako da građani u te službe mogu da dođu isključivo u zakazano vreme“, naglasila je Ilićeva.

Ukoliko javni beležnik nabavlja taj izvod iz lista nepokretnosti taksa se plaća u iznosu od 540 dinara, a ukoliko to radi u službi za katastar po zakonu o adminsitrativnim taksama iznos koji se plaća je oko 1.250 dinara.

Novom zakonskom odredbom i mogućnošću da javni beležnik nabavlja izvod iz lista nepokretnosti praktično je zaokružena reforma prometa nepokretnosti i građani od danas na jednom mestu mogu da obave ceo postupak, rekla je Ognjenka Ilić.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је празник Света Марија Магдалена – Блага Марија

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 4. avgust

Oglasna Tabla

Nela Isaković: Moda u doba korone

Oglasna Tabla

Novih 20 obolelih na području Zlatiborskog okruga od virusa COVID-19

Oglasna Tabla

U naredna dva dana moguće vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pljuskovima

Oglasna Tabla

Keks torta gotova za čas: Toliko dobra da ćete je tražiti JOŠ!

Oglasna Tabla

Ministar najavio kazne za đake od septembra: Ko ne nosi masku prvo opomena

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine – izveštaj o merenju polena

Oglasna Tabla

25 godina od oluje: U školskom dvorištu ubili su decu s posebnim potrebama, bilo je svedoka, ali ubice su slobodne (VIDEO)

Oglasna Tabla