ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Građani imaju pravo na povraćaj PDV-a za auto iz Nemačke

Nemačka nudi firmama koje izvoze polovna vozila iz EU u zemlje koje nisu članice Unije mogućnost da izvrše povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV), koji u toj zemlji od sredine ove godine iznosi 16 odsto, a do tada je bio 19 odsto.
Da bi građani BiH mogli da dobiju povraćaj PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Nemačkoj potrebno je da nađu prodavca polovnih vozila u Nemačkoj koji tu mogućnost nudi, rekli su iz Nemačkog auto-moto kluba (ADAC) za „Nezavisne novine“.

Naime, neki auto-placevi ne žele da ponude ovu mogućnost, pa građani treba da se informišu i zatraže da tu mogućnost unese u ugovor o prodaji.

U ADAC-u kažu da je za povrat PDV-a potrebno da se u roku od tri meseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobije potvrda da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nije moguće dobiti povraćaj PDV-a.

„Povraćaj PDV-a treba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od nemačke carine ili Finansijske službe“, naglasili su oni za „Nezavisne“.

Osim na spoljnoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti Carinskoj službi Nemačke u mestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora da ima važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u toj zemlji sprovodi svake dve godine.

Potrebno je da se u mestu kupovine potrebno nabave probne tablice i obezbedi formular EUR-1 uz ostale formalnosti i takse koje mogu da koštaju nekoliko stotina evra, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje da li oni nude ovu vrstu usluge, koja može da traje nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

U BiH je od početka godine do kraja avgusta uvezeno 26.127 vozila u vrednosti oko 419 miliona maraka (14,2 miliona evra), a ukupno je plaćeno 77 miliona maraka dažbina (39,3 miliona evra), rekao je za „Nezavisne“ Ratko Kovačevićć portparol UIO BiH.

Od ovog broja, nešto manje od 5.000 su novi automobili, dok se ostatak odnosi na polovna vozila, navodi se u tekstu.

Izvor: vesti-online.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама