ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Grad Užice poziva mlade da se prijave na konkurs za kupovinu seoskih kuća

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u čiju realizaciju su uključene i lokalne samouprave. Kako ističe Mirjana Radivojčević, pomoćnik gradonačelnice za demografiju i polulacionu politiku, formirana je Komisija čiji je zadatak da pruži punu podršku zainteresovanim građanima.

“Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji su zajedno sa lokalnom samoupravom, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom. Lokalna samouprava ima obavezu i da uradi procenu vrednosti nekretnine za koju je stranka zainteresovana. Takođe, gradska komisija pruža pomoć i podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije.”

Na konkurs mogu da se jave državljani Srbije mlađi od 45 godina, bez nekretnine u vlasništvu, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu. Seoska kuća sa okućnicom, mora ispunjavati osnovne uslove za život i stanovanje, da poseduje infrastrukturu – kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i da postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta. U Srbiji je mapirano oko 200 hiljada takvih kuća.

“Zanimljivo je i to što se na konkurs mogu javiti lica koja ispunjavaju uslove u pogledu starosti i ostalih pravila određenih konkursom bez obzira na to kojom delatnošću se bave. To ne moraju biti samo oni koji žive na selu ili se bave poljoprivredom već i lekari, profesori, zanatlije… Jedino je važno da ispune osnovne i posebne uslove konkursa i imaju svu neophodnu dokumentaciju. Cilj ovog projekta je pre svega povećanje nataliteta, oživljavanje sela, poboljšanje demografske slike naših sela i ostajanje mladih u selu”, dodaje Mirjana Radivojčević, pomoćnik gradonačelnice Užica.

Treba naglasiti i da budući vlasnici seoskih kuća neće smeti da je prodaju u narednih 10 godina, niti smeju da je stavljaju pod hipoteku tokom pet godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Ispunjenost uslova za konkurisanje utvrđivaće Komisija za ocenu i kontrolu realizacije projekta koju obrazuje ministar. Tekst konkursa i neophodna konkursna dokumentacija mogu se preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu i zvaničnom sajtu Grada Užica. Takođe dokumentacija se može preuzeti na portirnici Gradske uprave.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце