OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Grad Užice potpisao sporazum o podršci razvoju organske poljoprivrede

Grad Užice, Centar za organsku proizvodnju Užice i Udruženje „Fenomena“ potpisali su sporazum o razumevanju i podršci razvoju organske poljoprivrede, koji predstavlja deo projekta „U susret razvoju organske poljoprivrede u Zlatiborskom, Raškom i Podunavskom okrugu“. Pored Užica sporazum su potpisali i Velika Plana, Kraljevo i Arilje.

Cilj projekta je uspostavljanje saradnje između strana potpisnica u promovisanju i podršci razvoju organske poljoprivrede u Srbiji, u onoj meri u kojoj svaka od uključenih strana može najviše doprineti. Kao dugoročni rezultat saradnje očekivano je uvođenje i primena javnih politika koje su zasnovane na realnim podacima i potrebama.

Sporazum između ostalog podrazumeva da se od naredne budžetske godine iz agrarnog budžeta 3% sredstava opredeli za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

„Mi definitivno moramo ići u tom pravcu jer su tržišta sve zahtevnija i sve dinamičnija i samim tim zahtevaju određene promene“ istakao je Nešić i dodao da proizvođač koji bude spremniji za promene koje se odnose na konverziju ka organskoj poljoprivredi imaće veću mogućnost za plasman i bolju zaradu. „Grad mora biti spreman kako finansijski tako i organizaciono da isprati sve one zahteve poljoprivrednih proizvođača koji budu išli u tom pravcu“-rekao je Nešić.

„Imamo relativno zdravo zemljište, vazduh i okolinu a i naši proizvođači vrlo brzo kad vide da je to profitabilno prelaze sa konvencionalne na organsku proizvodnju, za ovaj proces je potrebno vreme i bitno je da smo ga pokrenuli“, rekao je Nikola Bajić predsednik Centra za organsku proizvodnju Užice.

„Trening je u toku, prijavilo se 80 ljudi, mi smo primili oko 30, iako je projektom planirano 20-oro ljudi, što znači da interesovanje postoji“ istakla je predsednica Udruženja „Fenomena“ iz Kraljeva Aneta Dukić i dodala da je veoma bitno da kod mladih ljudi koji i jesu bili ciljna grupa, postoji interesovanje, da žele da nauče i da se oprobaju u ogranskoj proizvodnji.

Projekat traje do 11. jula i finansiran je iz sredstava Evropske Unije kroz širi program pod nazivom “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu” kojim rukovodi Organizacija za zaštitu i brigu o životinjama – ORCA iz Beograda uz podršku regionalnih partnera (IEP (Albanija), FLOROZON (Bivša jugoslovenska republika Makedonija), AKTIV (Kosovo*), CZIP (Crna Gora).

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Penali se zaračunavaju i kada se radi do 65. godine

Oglasna Tabla

Otvoren peti centar za prikupljanje kovid plazme u Užicu

Oglasna Tabla

Šta biva kad kod najbolje učiteljice upadnu deca sa “najjačom vezom”

Oglasna Tabla

„Nemojmo se zavaravati, doći će trenutak kada će se puniti bolnice“

Oglasna Tabla

Presudio apelacioni sud u Kragujevcu: Umesto 35 ubici Sava Grobara 30 godina robije

Oglasna Tabla

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje Užice oko sistematske deratizacije

Oglasna Tabla

Krompir kakav još niste probali: Ovi sastojci pretvoriće sirotinjski ručak u izvrstan specijalitet

Oglasna Tabla

Lovačka salata: Zimnica broj jedan, koju će svi obožavati!

Oglasna Tabla

Al Paćino: Prvo pravilo je da nikad ne odustaneš. Drugo pravilo je da se uvek sećaš prvog pravila!

Oglasna Tabla