OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Grad Užice izdvojio 51 milion dinara za sufinansiranje mera energetske efikasnosti

Grad Užice je za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama, u prethodnih nekoliko godina, iz budžeta izdvojio oko 51 milion dinara, a samo u 2020. dodatnih 40 miliona. Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, cilj znatno većeg izdvajanja je da se sugrađani, koji imaju mogućnosti, jave za sufinasiranje mera, dobiju sredstva, jer su mere energetske efikasnosti jedan od bitnih faktora za rešavanja pitanja aerozagađenja u gradu Užicu.

Gradonačelnica je navela da Grad Užice planira da za mere energetske efikasnosti budžetom za 2021. godinu izdvoji još veća sredstva nego protekle godine u iznosu od 45 miliona dinara:

„Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u ove svrhe opredelila toliko sredstava u gradskom budžetu. Svesni smo da moramo smanjiti aerozagađenje u našem gradu i da moramo sprovesti sve one mere koje će doprineti da vazduh u našem gradu bude čistiji. Cilj nam je da u narednih par godina pokušamo da sva domaćinstva koja koriste drvo i ugalj za grejanje pređu na gas ili na pelet.“

Gradonačelnica je istakla da, iako svesni problema velikog zagađenja tokom zimskog perioda i grejne sezone građani često nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima urade više na povećanju stepena energetske efikasnosti na svojim porodičnim objektima, zbog toga im dosta znači subvencija koji dobijaju od Grada, za koje svake godine vlada sve veće interesovanje.

I korisnici subvencija su zadovoljni pa tako prema rečima Aleksandra Filipovića subvencije za energetsku efikasnost koju Grad dodeljuje dosta znače: „Supruga i ja smo stariji ljudi, više nema cepanja drva, unošenja uglja sa ulice, a i lakše se diše. Skoro 50 % naših komšija prešlo je na gas, ostalo je vrlo malo odžaka koji se dime“.

„Već se vide velike promene u temperaturi u kući, jer izolacija je ta koja zadržava istu, dosta su manji troškovi i manji je utrošak peleta. Nadamo se da će nam ove zime biti još toplije nego prethodne“ istakla je sugrađanka Marija Vukotić.

Izrada fasade, zamena stolarije, nabavka kotlova na gas i pelet mere su za koje se moglo konkurisati. Ove godine najveće interesovanje kod građana vladalo je za nabavku kotlova na gas gde je subvencije dobilo oko 200 Užičana, oko 100 će zameniti stolariju, a nešto više od 100 do aprila 2021. godine završiće izradu fasade na svojim kućama. Prema proračunima sugrađana nakon izrade spoljne izolacije i zamene stolarije grejanje na gas doneće uštedu od čak 40% u odnosu na ranije energente drva i ugalj.

Izvor: TV5 Užice/Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Stiže novi paket novčane pomoći: Neki bi mogli da dobiju i do 48.000 dinara

Oglasna Tabla

Upozorenje na najpopularnijem Instagram mestu u Srbiji retko ko vidi dok se fotka: Ovde živi zver

Oglasna Tabla

Grci nas, ipak, ne obavezuju da se vakcinišemo

Oglasna Tabla

Dr Kon otkriva kad bi moglo doći do popuštanja mera u Srbiji: Daleko smo od toga…

Oglasna Tabla

PROTIVPRIRODNI DUG

Oglasna Tabla

Obavezni vojni rok možda već od sledeće godine: Služiće se od tri do šest meseci!

Oglasna Tabla

Opada broj covid pregleda u bolnicama Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Njegov uspeh ponovljen je tek 100 godina kasnije! Ovo je bio PRVI SRBIN na Olimpijadi – Nije mu bilo ravnog!

Oglasna Tabla

Ljubavni ples pegavih lepotica U SRED GRADA: Pastrmke se mreste na toku Đetinje kroz Užice, ali sve bi bilo lepše da je reka čistija

Oglasna Tabla